Index Vakbarát Hírportál

Januárban tárgyalhat az amerikai szenátus Trump megbuktatásáról

2019. december 11., szerda 19:42

Az amerikai szenátus januárban kezdheti meg a Trump elleni impeachment-eljárást, írja az MTI. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint ha a demokraták megszavazzák az amerikai elnök ellen kedden nyilvánosságra hozott vádiratot, akkor

januárban lefolytathatják a tárgyalást az alkotmányos felelősségre vonásról szóló eljárásban.

A demokrata többségű képviselőház pedig szinte biztosan megszavazza elemzők szerint az igazságügyi bizottság által elkészített vádiratot, ehhez ugyanis elég az egyszerű többség is. A képviselőházi szavazás után a kongresszus felsőházában, a szenátusban folytatódik az eljárás – itt viszont már kétharmados többség kell a döntéshez.

A 47 demokrata szenátornak így 20 republikánust kellene meggyőznie, hogy meglegyen a kétharmad, erre viszont nem látnak sok esélyt az elemzők.

Eddig három amerikai elnök ellen indítottak impeachment-eljárást: 1868-ban a demokrata párti Andrew Jackson és 1998-ban a szintén demokrata párti Bill Clinton ellen lefolytatták, de egyiküket sem váltották le. A republikánus Richard Nixon esetében a képviselőház 1974 októberében megindította az eljárást, de az elnök – mivel elveszítette a republikánusok támogatását – még a szenátusi tárgyalás előtt benyújtotta a lemondását.

A CNN által szemlézett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 45 százaléka felelősségre vonná az elnököt, míg 50 százalékuk nem. Ennek ellenére Trump támogatottsága fordítottan arányos: míg 43 százalék kedveli, 50 százalék elutasítja az amerikai elnököt.

Az impeachment-eljárásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Rovatok