Index Vakbarát Hírportál

Kizárták Strachét az FPÖ-ből, el se ment a meghallgatására

2019. december 13., péntek 15:25

Kizárták az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) Heinz-Christian Strache volt pártelnököt, egykori alkancellárt. Az Ibiza-videós botrányba belebukott politikus kizárásáról pénteken egyhangúlag döntött a tartományi pártvezetés.

Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető elmondta: péntek délelőtt ülésezett a párt döntőbírósága azzal a céllal, hogy meghallgassa Strachét. A volt pártelnök azonban nem jelent meg a testület előtt. Ezt követően a tartományi pártvezetés is ülésezett; és egyhangúlag döntött Strache kizárásáról.

Strache október elején jelentette be, hogy visszavonul a politikától, és felfüggeszti párttagságát. Éppen a meghallgatása előtti napokban derült ki, hogy alkancellárként egy sámánt foglalkoztatott. Strache azt állította, energiával töltötték őt fel, és életmódtanácsokat kapott a sámánoktól.

Norbert Hofer pártelnök kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az FPÖ a jövőben erős párt legyen. Két munkacsoportot alakítottak ki, amelyik többek között a kommunikáció megújításáért, új médiakapcsolatok kialakításáért felelős. Hozzátette: azt szeretnék, ha a Szabadságpárt komoly, stabil jobboldali konzervatív párttá válna.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről egy olyan, titokban készített videó szivárgott ki, amelyen a politikus a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy ibizai luxusvillában azt ígéri egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat. Az ügyből gigantikus botrány lett, Strache pedig – 14 év elnökség után – le is mondott.

Rovatok