Index Vakbarát Hírportál

Fogják még a britek szeretni az Európai Uniót

2019. december 16., hétfő 20:40

A december 12-én tartott brit parlamenti választások nemcsak történelmi győzelmet hoztak a Boris Johnson vezette Konzervatív Pártnak, de alapjaiban rajzolták át Nagy-Britannia politikai térképét, és nagyban befolyásolják azt is, hogy merre és hogyan halad majd innentől a már borítékolható brit kilépés az Európai Unióból.

De mi is vezetett Boris Johnson elsöprő győzelméhez és a Munkáspárt történelmi kudarcához? Volt esélye a Munkáspártnak, vagy a brexit kérdése elérhetetlenné tette Jeremy Corbyn és pártja számára a győzelmet?

Miért nőtt meg Skócia elszakadásának lehetősége a választások után, és mi történhet Észak-Írországban, ahol Boris Johnson a brexitterveivel az ír nacionalistákat és az unionistákat is magára tudta haragítani? És egyáltalán, mi történik majd 2020. január 31., Johnson kampányában lobogtatott kilépési dátuma után, és miért tarthat még akár hosszú évekig, amíg Nagy-Britannia tényleg kint lesz az Európai Unióból?

Ezeket a kérdéseket járjuk körül a Kibeszélő legújabb adásában Iván András külpolitikai újságíróval és Kovács Krisztiánnal, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatójával.

Rovatok