Index Vakbarát Hírportál

Mesterházy Attilát a NATO-parlament elnökévé választották

2019. december 17., kedd 10:35

Alig két hónappal azután, hogy az MSZP volt elnökét megválasztották a NATO-parlament alelnökévé, Mesterházy Attilát felkérte a NATO Parlamenti Közgyűlés vezetése az elnöki teendők ellátására, áll az MSZP sajtóközleményében. „Ez az első alkalom, hogy magyar politikus vezethet egy nemzetközi szervezetet. A NATO Parlamenti Közgyűlés elnöki tisztsége azután üresedett meg, hogy Madaleine Moon képviselőasszony a december 12-i brit parlamenti választásokon nem szerzett újra mandátumot, így a továbbiakban nem láthatja el a NATO Parlamentjének elnöki feladatait" – írják.

Mesterházy Attila a következő egy évben vezetheti a NATO Parlamenti Közgyűlést, ahol több mint 50 ország parlamentjének közel 300 képviselője van jelen.

A volt pártelnök nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést, és bízik abban, hogy ezzel az új pozícióval képes lesz megmutatni Magyarország elkötelezettségét a transzatlanti értékek és együttműködés iránt"

Mesterházy Attila 2006 óta tagja a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának. Két évig rapportőr, vagyis parlamenti felelős volt. A korábbi pártelnök 2018 óta vezeti a Parlament szocialista frakcióját, valamint a Transzatlanti Védelmi és Biztonsági Együttműködés Albizottságot.  Mesterházy Attila a következő egy évben vezetheti a NATO Parlamenti Közgyűlést, ahol több mint 50 ország parlamentjének majd 300 képviselője van jelen. 

A politikust nem érte váratlanul a felkérés, mondta az Indexnek, és azt is, hogy nem jelent majd számára gondot, hogy a magyar kormány nem feltétlenül azt az irányt képviseli a nemzetközi vonalon, amit ő, mivel elkötelezte magát az euroatlanti és transzatlanti kapcsolat mellett.

A magyar parlamentben akivel találkoztam, pártpolitikától függetlenül mindenki gratulált. Nnem találkoztam semmilyen kritikai megjegyzéssel, sőt kimondottan pozitívan álltak a magyar kollégák a felkéréshez. Kint pedig mindenkivel kellett egyeztetni, hogy a mostani megbízotti szerepet elláthassam, amiben pedig egyhangú támogatást kaptam a NATO Parlamenti Közgyűlés vezetőitől. Talán egy egy jó start ahhoz, hogy az ember hatékony és jó munkát tudjon végezni.

– mondta Mesterházy az Indexnek.

Rovatok