Index Vakbarát Hírportál

Zoran Milanovic nyerte meg a horvát elnökválasztás első fordulóját

2019. december 22., vasárnap 22:44

A szinte véglegesnek tekinthető hivatalos részeredmények fényében biztosnak mondható, hogy Zoran Milanovic volt horvát kormányfő, ellenzéki politikus, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje nyerte meg a horvát elnökválasztás első fordulóját, és a második fordulóban Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalban lévő államfővel, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjével méreti meg magát újra.

A horvát választási bizottság által 98,22 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott első fordulóban Milanovic a voksok 29,52, míg Grabar-Kitarovic a szavazatok 26,72 százalékát szerezte meg. A következő fordulót e két jelölt között január 5-én tartják majd.

Ivan Anusic, Grabar-Kitarovic kampányfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az eredmények nem érték őket váratlanul. A különböző közvélemény-kutatások végül nagyon kis különbséget mutattak a HDZ és az SDP jelöltje között. Ugyanakkor a két jobboldali jelölt összesen a szavazatok több mint 50 százalékát tudhatja magáénak az első fordulóban, ami biztosan meghatározza majd a második forduló eredményét.

A harmadik helyen futott be a voksok 24,44 százalékával Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember. Skoro Grabar-Kitarovichoz hasonlóan a jobboldali szavazatokra számított. A horvát énekes korábban a HDZ parlamenti képviselője volt, valamint Pécsett horvát főkonzul. A HDZ ezért nagyon rossz néven vette, hogy Skoro – akit több konzervatív és klerikális politikai és civil alakulat is támogatásáról biztosított – a párt hivatalos jelöltje ellen indult az elnökválasztáson.

A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 51,6 százaléka, mintegy 1 millió 835 ezer ember ment el szavazni.

Rovatok