Index Vakbarát Hírportál

Putyin személyesen avatta fel a Krími híd vasúti közlekedését

2019. december 23., hétfő 13:46

Felavatta Vlagyimir Putyin a Krími híd vasúti részét, írja az MTI. Hétfőn ugyanis áthaladt egy sínbusz-szerelvény, vonatvezetői kabinjában az orosz elnökkel a Krím félszigetet a Kercsi-szoroson át az orosz szárazfölddel összekötő 19 kilométeres híd vasúti részén, megnyitva ezzel az objektumot a vasúti közlekedés előtt is.

A hídnak a Tamany-félszigeti oldalán elmondott beszédében Putyin méltatta a híd építőit,

akik bebizonyították, hogy Oroszország önerőből képes világszínvonalú infrastruktúra megépítésére.

Az átadással egy időben elindult az első személyvonat Szentpétervárról Szevasztopolba. Putyin szónoklata szerint a két város közötti vasúti közlekedés, amely csak az 1917-es forradalom és a második világháború idején, valamint 2014-ben szakadt meg, most egy új útvonalon állt helyre.

Kijev 2014. december 27-én rendelte el a Krímbe irányuló vasúti forgalom lezárását.

Frissítés: tiltakozik az ukrán elnök krími képviselete hétfőn az Putyin Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigeten tett látogatása miatt. A Facebookon közzétett közlemény szerint a képviselet elítélte, hogy az orosz fél ismételten nem egyeztetett előzetesen a látogatásról Kijevvel. Emlékeztetett arra, hogy bármiféle ki- és beutazás az átmenetileg megszállt Krímbe csakis az ukrán féllel történt egyeztetés után és az ukrajnai, azaz a Herszon megye és a félsziget közt lévő adminisztrációs határon létesített valamelyik átkelőn keresztül valósítható meg.

Kijev leszögezte továbbá, hogy Putyin krími látogatásával az orosz fél durván megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét, továbbá figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jog alapelveit és normáit.

A képviselet hozzáfűzte, hogy Oroszországnak a Krímmel kapcsolatosan tett egyetlen intézkedése sem változtatja meg a Krími Autonóm Köztársaságnak és Szevasztopol városának Ukrajna alkotmányában rögzített és nemzetközileg elismert státusát.

A Krímet a 2014 márciusában törvényellenesen, orosz katonai jelenlét mellett megrendezett helyi népszavazás után csatolta el Oroszország Ukrajnától. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a jogosságát.Ukrajna és az ENSZ-tagállamok zöme - beleértve a NATO és az EU tagországait - azóta sem ismerik el legitimnek a Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.

A Krími híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét 2018. május 15-én avatták fel, szintén Putyin részvételével. A presztízsberuházásként kezelt, Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.

Ugyanakkor 2018-ban a NATO elítélte a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését, amely véleményük szerint Ukrajna szuverenitása és területi integritása újabb megsértésének minősül, és további nehézségeket vet fel Ukrajna gazdaságára nézve. A katonai szövetség egyértelmű és konstruktív hozzáállást vár Oroszország részéről, amelyek bizonyítják, hogy meg kíván felelni a nemzetközi jognak és kötelezettségeknek.

A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen immár napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át.

A híd éves utasforgalma ezzel a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

Az út Oroszország "északi fővárosából" a Fekete-tengeri Flotta anyakikötőjéig vonaton most 43 óra 25 percig tart. Moszkvából Szevasztopolig ugyanígy 33 óra alatt lehet elutazni. Az orosz hírügynökségek szerint eddig 57 ezer jegyet adtak el a két metropoliszból a Krímbe induló vonatokra. Tavasszal a tervek szerint újabb útvonalakat is meg fognak nyitni.

FRISSÍTÉS #2: Az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn kijelentette: a Krími híd vasútpályájának felavatása Ukrajna területi egységének újabb megsértését jelenti, egyúttal újabb lépés az illegálisan annektált félsziget kényszerű orosz integrációja felé, amely hozzájárul a területileg Ukrajnához tartozó Krím elszigeteltségéhez. A híd emellett korlátozza a hajók átjutását a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe - közölték.

Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország a nemzetközi joggal összhangban biztosítsa az akadálytalan és szabad áthaladás lehetőségét a Kercsi-szoroson. Az unió továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor nem ismeri el a Krím-félsziget illegális orosz annektálását - tették hozzá.

Rovatok