Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu elsöprő győzelmet aratott a pártja belső elnökválasztásán

2019. december 27., péntek 08:01

Benjámin Netanjahu eddigi pártelnök és az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke elsöprő győzelmet aratott kihívója, Gideon Szaár fölött a kormányzó jobboldali Likud párt előválasztásán - írja az MTI. Netanjahu már éjfél után beharangozta a győzelmét, az exit poll eredményei alapján a Twitterén, ahol azt is közölte, hogy nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerek várják Izraelt. 

Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát, Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát.

Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke. A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vett részt a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak Netanjahu mellett. 

Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon.

Benjámin Netanjahut per fenyegeti korrupció, csalás és közhivatallal való visszaélés miatt. Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság az év utolsó napján fog dönteni arról, hogy megbízható-e kormányalakítással Netanjahu. 

Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára.

Rovatok