Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli helyzetet hirdettek az ausztrál bozóttüzek miatt

2020. január 2., csütörtök 14:22 | aznap frissítve

18 ember halt meg és több mint 1200 lakóház semmisült meg az Ausztráliában pusztító bozóttüzekben, amelyek továbbra sem enyhülnek. Az ország délkeleti részén, Ausztrália eddigi legszárazabb és második legforróbb tavasza után a nyár java még hátravan, sem enyhébb, sem esősebb idő nem várható egyelőre.

A hőmérséklet helyenként a 48 fokot is eléri napközben.

A 18 áldozat között van egy önkéntes tűzoltó is, aki csütörtökön posztumusz kitüntetést is kapott, amelyet alig másfél éves fiának nyújtottak át

Elpárolgott a türelem

Az ország leglakottabb térségét, Sydney-t és Canberrát is fenyegető bozóttüzeket az ausztrál kormányfő kommunikációs szempontból is rendkívül szerencsétlenül kezelte, amikor év végén a katasztrófa sújtotta területek meglátogatása helyett inkább Hawaiira ment családjával. Scott Morrison később többé-kevésbé elnézést kért döntéséért. Aztán mégis olajat öntött a bozóttűz kommunikációs kezelésére azzal, hogy közölte: szerinte nem bizonyítható, hogy a helyzet kialakulásához elsődleges köze volna a klímaváltozásnak, és nem tervezi a szénipar korlátozását sem. 

Mindez csak erősítette a tűztől fenyegetett települések lakóiban az ellenérzést Scott Morrisonnal és kormányával szemben, amely szerintük nem tesz meg mindent a tűz visszaszorítása érdekében. A kormányfő az erősödő indulatok csillapítására inkább tett egy gyors látogatást az egyik tűz által pusztított településen az új-dél-walesi Cobargóban, ahol a napokban két ember vesztette életét.

A látogatás nem sült el jól, többen azt kiabálták a kormányfő felé, hogy ostoba ember, aki nem érdemel több szavazatot. Mások a város védelmére küldött gépparkot kevesellve vonták kérdőre Morrisont – írta a BBC.

A kormányfő elismerte a nehézségeket és azt is, hogy a neheze még hátravan, majd tett néhány kincstári kijelentést arról, hogy mindent megtesznek a helyzet megfelelő kezeléséért.

Továbbra is forró, ráadásul száraz idő várható, ami kedvez a szeptember vége óta tartó tűz gyors továbbterjedésének.

Az új-dél-walesi kormányzat egyhetes rendkívüli állapotot hirdetett, amely kelet-ausztráliai idő szerint péntek reggel lép életbe, ezzel újabb területek evakuálását kezdik meg, kényszerintézkedések bevezetését is lehetővé téve annak érdekében, hogy mindenki elhagyja az érintett területeket. 

Ez azonban logisztikai nehézségekbe ütközik: a kivezető utak már most telítettek, akadozóban van az üzemanyag-ellátás is. 

(Borítókép: Az ausztrál Környezetvédelmi Föld Vízügyi és Tervezési Hivatal (DELWP) által közreadott kép a Victoria ausztrál szövetségi állambeli East Gippslandban pusztító erdőtűz sűrű füstjéről 2020. január 2-án. / MTI/AP/DELWP)

 

Rovatok