Index Vakbarát Hírportál

Tajvani katonai vezetők zuhantak le egy helikopterrel

2020. január 2., csütörtök 08:05

Lezuhant Tajvanon egy katonai Black Hawk helikopter, a gépen magas rangú katonai vezetők tartózkodtak. A helikopter az ország északi, hegyvidékes részén, Tajpejhez közel zuhant le 13 emberrel, köztük több tábornokkal a fedélzetén. 

A balesetben a vezérkari főnök, A 62 éves Sen Ji-ming is életét vesztette. 

A vezérkari főnök csapatszemlére indult a közeli Jilan megyébe. A helikopter alig 30 perccel indulás után sikertelen kényszerleszállást hajtott végre a Tajpejhez közeli hegyekben. A Black Hawkon összesen tizenhárman utaztak, közülük öten kórházba kerültek, a többiek meghaltak - közölte a védelmi tárca.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. Valószínűleg nem az időjárás, mert a pilóta megfelelő látási viszonyokról számolt be, mikor utoljára kapcsolatba lépett az illetékes támaszponttal. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

Vezérkari főnökként Sen Ji-ming feladata volt a szigetország védelmének megszervezése Kínával szemben, amely azzal fenyegetett, hogy szükség esetén katonai erővel csatolja magához Tajvant, amelyet a saját területének tart.

A szerencsétlenség mindössze egy héttel a tajvani parlamenti és elnökválasztás előtt történt. Caj Ing-ven államfő szombatig lemondott minden kampányrendezvényt.

A tajvani hadsereg 60 darab UH-60M típusú helikoptert vásárolt 2010-ben legelkötelezettebb nemzetközi támogatójától, az Egyesült Államoktól. 2018 februárjában egy Black Hawk balesetet szenvedett az ázsiai ország délkeleti partjainál, akkor hatan vesztették életüket.

A baleset helyszínére érkezett a védelmi miniszter, aki személyesen felügyeli a mentést. 

Rovatok