Index Vakbarát Hírportál

Az USA megkezdte a menedékkérők visszafordítását Arizonában

2020. január 3., péntek 08:44

Az amerikai kormány megkezdte az arizonai határnál lévő menedékkérők visszatoloncolását Mexikóba – írja aGuardian . A határvédelmi szervek a határ mexikói oldalán fekvő Nogales városkába toloncolják a település arizonai oldalán lévő menedékkérőket, ahonnan már maguktól kell eljutniuk a veszélyes, határ menti mexikói utakon az 563 kilométerrel odébb található texasi El Pasoba.

A kitoloncolás az úgynevezett Maradj Mexikóban! nevű program keretein belül zajlik. Ezt a programot az amerikai kormányzat két éve hirdette meg, és tavaly januárban indította el. A lényege az, hogy több tízezer menedékkérőnek a határ mexikói oldalán kell kivárnia az amerikai bevándorlási bírósági tárgyalását. Ez akár hónapokba is telhet.

A kormány eddig magára vállalta néhány jelölt utaztatását, de ezt a héten beszüntette, így a menedékkérőknek maguknak kell végigtúrázni több száz kilométert a határfal menti utakon. A Human Rights First nevű szervezet decemberi jelentése szerint 636 támadást jelentettek a rendőrségen, amit a hazatoloncolt menedékkérők ellen követtek el (nemi erőszak, emberrablás, kínzás). Ez majdnem 300-zal magasabb, mint az októberi szám, de a szervezet szerint a legtöbb esetet nem is jelentik, így a számok a valóságban még magasabbak lehetnek.

A Szirakúzai Egyetem mérései szerint november végéig több mint 56 ezer embert fordítottak vissza a határon. Az elbírált 24 ezer esetből mindössze 117, azaz kevesebb, mint 1 százalék kapott menedékjogot az Egyesül Államokban, vagy valamilyen más féle segítséget.

Nogales a nyolcadik határátkelőhely – Arizonában az első – ahonnan elkezdték visszatoloncolni a menedékkérőket.

A határvédők szerint az intézkedéssel csökkentik az illegális határátlépések számát, az utaztatások költségeit megspórolják, és csökkentik a menedékkérők fogva tartásának hosszát. Novemberben kicsit több mint 33 ezer illegális határátlépőt fogtak el, míg májusban, a menekülthullám csúcsán 144 ezret.

Rovatok