Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy amerikai katonai bázist Kenyában

2020. január 5., vasárnap 12:02 | aznap frissítve

Az as-Sabáb dzsihadista szervezet megtámadott egy olyan haditengerészeti bázist Kenyában, amit kenyai és amerikai erők is használnak, írja a BBC. A kenyai hadsereg szerint sikerült visszaverniük a támadókat, de három amerikai állampolgár életét vesztette. A szélsőségesek egy amerikai katonával és az amerikai hadsereg két szerződéses alvállalkozójával végeztek, két másik amerikai állampolgár pedig megsebesült. 

A fegyveresek a kifutópályát támadták meg Camp Simbában. Az as-Sabáb állítása szerint sikeresen rohamozták meg a bázist, aminek egy része felett egy időre át is vették az irányítást.

Az AP szerint a támadók a földön semmisítettek meg két repülőt, két amerikai helikoptert és több földi járművet.  A kenyai erők szerint azonban ők kerekedtek felül, négy fegyverest megöltek, a kifutópályán keletkezett tüzet eloltották.

Az AP szerint ez volt az első alkalom, hogy az as-Sabáb amerikai csapatokra támadt a kelet-afrikai ország területén. Az al-Kaidához köthető as-Sabáb elsősorban Szomáliában volt aktív, de több kelet-afrikai országban is rendszeresen végrehajt támadásokat. December 28-án 80 ember halt meg egy feltehetően az as-Sabáb által elkövetett robbantásban Szomália fővárosában, Mogadisuban. Erre válaszul az amerikai erők több dzsihadistával  végeztek az országban légicsapásokban .

A bázison valamivel kevesebb mint száz amerikai katona szolgál. Donald Trump elnöksége alatt megsokszorozódtak az as-Sabáb elleni akciók, 2019-ben több légicsapást hajtottak végre Szomáliában, mint bármikor korábban.

Azt nem tudni, hogy a kenyai támadás bármilyen összefüggésben áll-e azzal, hogy Irán bosszút esküdött Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnokának pénteki meggyilkolása miatt, de számos helyen megerősítették külföldön az amerikaiak által használt létesítmények védelmét.

Rovatok