Index Vakbarát Hírportál

Fordulat jöhet az impeachment-ügyben

2020. január 6., hétfő 21:51 | aznap frissítve

Az amerikai törvényhozás demokrata többségű alsóháza, a képviselőház még decemberben döntött úgy, hogy megindítja az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást. Az ügyről részletesebben itt olvashat, a lényege, hogy a vád szerint Donald Trump tavaly nyáron szövetségi segélyek visszatartásával próbálta zsarolni az ukrán elnök Zelenszkijt, hogy Kijev korrupciós vádakkal kompromittálja a korábban Ukrajnával üzletelő, a demokrata elnökjelöltségért induló Joe Bident. A másik vádpont az, hogy az elnök kormányzati szerveket és tisztviselőket utasított arra, hogy ne segítsék a felelősségre vonására irányuló kongresszusi vizsgálatot.

Az impeachment eljárást a szenátus fogja lefolytatni, ahol a republikánus szenátorok vannak többségben, ráadásul az elnök elmozdításához kétharmados többség kell, ami szinte kizárt, hogy összejöjjön. Nem is erről szól az ügy valójában, hanem hogy a novemberi választás lassan felpörgő kampányának fő témája a Trump elleni eljárás lesz-e.

Érthető, hogy Trump és a republikánusok még azelőtt rövidre zárnák az ügyet, hogy az elnökválasztási kampány igazán beindulna. Csakhogy ehhez a képviselőháznak fel kéne terjesztenie az ügyet a szenátusnak, ám ők előbb biztosítékokat akarnak kapni, hogy a Szenátus valóban érdemben vizsgálja majd Trump felelősségét. Ilyen biztosíték lenne, ha a Szenátus deklarálná, hogy hajlandó az elé terjesztett bizonyítékokat vizsgálni és a javasolt tanúkat meghallgatni.

John Bolton 2019 szeptemberéig az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, ami a Fehér Ház egyik legbefolyásosabb posztja. Ügyvédje utóbb megerősítette, hogy a pozíciójából fakadóan sok, máig nem nyilvános információ birtokában van az impeachment alapjául szolgáló eseményekkel kapcsolatban. Nem véletlen, hogy Bolton egyike a négy vezető tisztviselőnek, akiket a demokraták beidéznének a szenátusba,

Bolton pedig némi jogi cécó után most bejelentette, hogy ha beidézik, hajlandó tanúskodni.

A lépése alaposan megkavarja az állóvizet. Boltonról úgy tudni, ellenezte a színfalak mögötti nyomásgyakorlást Ukrajnára. Ha Trumpra nézve terhelően nyilatkozna a szenátusban, és esetleg bizonyítékokkal is szolgálna, a republikánusoknak sokkal nehezebb lenne lesöpörni az impeachmentet az asztalról.

Azonban ahhoz, hogy Boltont tényleg a száztagú szenátus elé idézzék, az 53 republikánus szenátor közül négynek a demokratákkal kéne szavaznia. Éppen ezért vetítette előre Chuck Schumer, a demokrata szenátorok vezetője, hogy ha a republikánus többség nem hajlandó tanúkat beidézni, azzal nyíltan beismerik, hogy falaznak Trumpnak.

Rovatok