Index Vakbarát Hírportál

Iráni rakéták csapódtak be két iraki amerikai bázison

2020. január 8., szerda 05:18

Több tucat rakéta csapódott be Irakban két amerikai bázison. A támadás Iránból indult, amely komoly válaszcsapást ígért az Egyesült Államok erői ellen, miután pénteken amerikai dróntámadás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjével, Kászim Szuejmánival.

Az egyik megtámadott helyszín Erbilben van. Az észak-irakban lévő kurdisztáni városban teljesít szolgálatot a nemzetközi katonai misszió keretén belül a 200 fős magyar kontingens. Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett csapódott be, de nem robbant fel a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott – írta az MTI.

VIDEO: Footage allegedly shows the moment a missile fired from Iran strikes the Ayn al Asad base used by US forces in Iraq. pic.twitter.com/V0oxYJErPk

— Conflict News (@Conflicts) 2020. január 8.

A másik rakétatámadás a zömmel szunniták lakta al-Andbar kormányzóságban lévő al-Asszad légibázist érte, ahol két éve az Egyesült Államok elnöke, tavaly pedig az ország külügyminisztere járt – írta a CNN.

A támadásban a külföldi katonák közül nem sérült meg senki, időben jött a figyelmeztetés, így az erbili bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyekre tudtak menni – írta a CNN. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén azt közölte, hogy az Erbilben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel. A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

 Ugyanakkor az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, további öt katonája pedig megsebesült az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot ért szerda hajnali iráni rakétacsapásban – közölte az MTI a Sky News - Arabíja tévécsatorna alapján. Igaz, a Reuters később azt közölte, iraki áldozatok sincsenek.

Az iráni külügyminiszter nem sokkal a támadás után közölte: Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése.

Mohammad Dzsavad Zaríf szerint Irán az ENSZ alapokmányának 51. cikkelye alapján önvédelmi akciót hajtott végre az ország katonai vezetőjét és civileket ért támadás ellen.

– ezzel a külügyminiszter Szulejmáni likvidálására utalt.

A viszonylag visszafogott – előre bejelentett, a külföldi katonai áldozatokat nem követelő – akció után Ali Hamenei Ajatollah közölte: Irán méltó arculcsapással válaszolt az Egyesült Államoknak.

Trump szerint minden rendben

Az Egyesült Államok elnöke a Twitteren kommentálta a támadást, hosszabb közleményt későbbre ígérve. Donald Trump szerint minden a tervek szerint halad. Elismerte, hogy a rakétabecsapódás okozott károkat is, de „messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” – így nincs ok az aggodalomra.  

All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2020. január 8.

Az idén esedékes elnökválasztásra készülő, a Demokrata Párt színeiben az elnökjelöltségért küzdő politikusok közül hárman nyilatkoztak, de egyelőre ők is beérték az ott szolgáló amerikai katonákért imádkozó bejegyzésekkel. Joe Biden, Elizabeth Warren és Pete Buttigieg azonos szellemű nyilatkozatai tartózkodtak attól, hogy a kialakult helyzetben Trump lépéseit értékeljék.

(Borítókép: Videóból kivágott kép a két iraki amerikai bázisra becsapódó rakétákról 2020. január 8-án. Fotó: HO / IRIB / AFP)

Rovatok