Index Vakbarát Hírportál

A tüntetések ellenére továbbra is kitart a Siemens az ausztrál szénbánya mellett

2020. január 13., hétfő 16:52

Hiába tiltakoztak klímaaktivisták a Siemens müncheni székházánál, a cég továbbra is részt vesz egy hatalmas nyíltszíni szénbánya kialakításában az ausztrál Queensland államban, írja a BBC

Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója a lapnak elismerte, hogy okosabban kellett volna hozzáfogniuk ehhez a projekthez, de hozzátette, beszállítóként muszáj kitartanunk a kötelezettségeik mellett. A német óriáscég 18 millió euró értékben szállít majd vasúti jelzőberendezéseket a bányához, ahol a tervek szerint évi 60 millió tonnányi szenet bányásznak majd ki. A BBC arról ír, ez lesz a világ egyik legnagyobb szénbányája, Ausztrália pedig a világ második legnagyobb szénexportőre, Indonézia után. 

SZAKÉRTŐK SZERINT AZ ORSZÁGBAN TOMBOLÓ BOZÓTTÜZEKÉRT A KLÍMAVÁLTOZÁS A FELELŐS, AMIT RÉSZBEN A FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK HASZNÁLATA OKOZ. 

Greta Thunberg arra szólította fel a céget,  hogy vizsgálják felül a szerződést, a Fridays for Future mozgalom aktivistái pedig bejelentették, jövő héten folytatják a tüntetéseket, mint ahogy Ausztráliában is tiltakoznak a bánya nyitása ellen. 

A Siemens vezérigazgatója vasárnap közleményt adott ki, amelyben arról ír, a Siemens alapvetően egyetért azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a fosszilis energiahordozókat, de nincs jogi és gazdasági lehetőségük a szerződés felmondására.

Azt ígéri ugyanakkor, a cég felmondja a jövőben azokat a szerződéseket, ha a beruházó megsérti a környezetvédelmi előírásokat. Alakítanak ezen kívül egy fenntarthatósági tanácsot is, hogy a jövőben jobban kezeljék a környezetvédelmi ügyeket.

Rovatok