Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Ausztriának is érdeke, hogy a magyar határvédelem sikeres legyen

2020. január 16., csütörtök 15:14

Ha a migránsok Magyarországon keresztül áttörnek Ausztriába, vagy ott maradnak, vagy továbbmennek Németországba, ezért Ausztriának is érdeke, hogy a magyar határvédelem sikeres legyen

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozóján az MTI beszámolója szerint. 

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei az osztrák kancellárral egyeztettek, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.  Ezen Orbán Viktor kiemelte: Ausztria fontos maradt Közép-Európának, mint befektető, piac és kereskedelmi partner, továbbá Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben is, mert a migráció kérdésében "egy cipőben járunk".

A miniszterelnök szerint a csütörtöki találkozó legnagyobb eredménye, hogy azonosították az együttműködés területeit. Ilyen

Ugyanakkor fény derült az "együtt nem működés" területeire is: ilyen a nukleáris energia - tette hozzá.

Megjegyezte, a V4-nek különösen fontos volt ez a találkozó, mert jelezte a külvilágnak, hogy nem elzárkózni akarnak, hanem keresik az együttműködést a többi európai országgal.

Orbán Viktor javasolta Andrej Babis cseh miniszterelnöknek, hogy a V4 vezetőjeként vesse fel: ha lesz konferencia Európa jövőjéről, akkor hívják meg arra az EU-hoz csatlakozni vágyó nyugat-balkáni országokat, mert őket is érinti, mi lesz Európa jövője.

Kérdésre a kormányfő elmondta, közös álláspontot képviselnek a V4-es országok abban, hogy a klímavédelem érdekében ne a kohéziós forrásokat csökkentsék. "Ha több Európát akarunk, több pénz kell, de azt nem a régi programok rovására kell előteremteni", jelentette ki.

Rovatok