Index Vakbarát Hírportál

Védői Trump gyors felmentését kérik a szenátustól

2020. január 20., hétfő 23:24

A Donald Trump ellen a szenátusban kedden induló alkotmányos vádeljárás (impeachment) előtt az elnök jogi csapata azt kérte a szövetségi felsőház tagjaitól, hogy gyorsan utasítsák el a vádakat és mentsék fel az elnököt. Az eljárásról itt olvashat bővebben.

Védői egy 110 oldalas, a szenátushoz benyújtott iratban összegzik jogi álláspontjukat. Eszerint a két vádpont - hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása - alkotmányjogilag meg sem közelítik az elnök elmozdításához szükséges küszöböt. Amellett, hogy érvénytelenek, veszélyes precedenst teremtenek, mert az elnököt a külpolitikai döntései miatt büntetnék, és azért, mert ragaszkodott előjogai megőrzéséhez.

A Trump felelősségre vonását kezdeményező Képviselőház jogászai szerint viszont Trump jogellenesen próbálta tavaly nyáron 400 millió dollárnyi szövetségi segély visszatartásával arra kényszeríteni az ukrán elnök Zelenszkijt, hogy Kijev korrupciós vádakkal kompromittálja a korábban Ukrajnával üzletelő, a demokrata elnökjelöltségért induló Joe Bident.

Trump ügyvédjei nem tagadták a Biden érintettségének vizsgálatára is kiterjedő nyomásgyakorlás tényét, de szerintük az elnöknek joga úgy alakítani a külpolitikát, ahogy jónak látja, és lépéseit a korrupció elleni fellépés indokolta. Azt is írták, hogy Trumpnak felrótt cselekmény "jogi újítás", mert az alapján vádolják visszaéléssel, hogy a törvényhozás mit tippel az egyébként hatalmában álló intézkedések megtételének motivációjáról.

A külpolitikáért az elnök felelős, írják Trump védői, és Trumpnak jogában állt gyanakodni a demokratákra és az ukránokra.

A második vádpontot, miszerint az elnök kormányzati szerveket és tisztviselőket arra utasított, hogy ne tanúskodjanak, és dokumentumok átadásával se segítsék a felelősségre vonására irányuló kongresszusi vizsgálatot, az elnök csapata súlytalannak és veszélyesnek nevezte. A képviselőház vádja szerintük sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, mert ellehetetlenítené az elnök döntéseit előkészítő folyamatok titkosságát.

Trump jogászai azzal is érveltek, hogy a segélyt végül anélkül is folyósították, hogy Kijev elindította volna a kért nyomozást Bidenék ellen. Arra azonban nem tértek ki, hogy erre már csak azután került sor, hogy valaki kiszivárogtatta a zsarolást és megindult a vizsgálat.

Rovatok