Index Vakbarát Hírportál

5,5 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon egy tavalyi razzia során

2020. január 21., kedd 13:29

Tavaly október 15. és 18. között tartott az Europol nemzetközi razziát, MISMED néven, amely során közel 35 millió egységnyi gyógyszert foglaltak le (ebből Magyarországon 10 000 egységet), ami nagyjából 2, 6 millió euró értéknek felel meg. A gyógyszerek lefoglalása mellett felszámoltak hat szervezett bűnözői csoportot, 112 házkutatást tartottak és 48 embert vettek őrizetbe.

A kezdeményezésben 11 európai ország, köztük Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes hivatala (USA DEA), Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió Csalás-elleni Hivatala (OLAF) vett részt. A razzia célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű vagy veszélyes gyógyszereket, doppingszereket, étrend-kiegészítőket, gyógyhatású anyagokat a piacon.

Legnagyobb mennyiségben olyan készítményeket foglaltak le, amelyeket metamfetamin előállítására használnak, valamint altatókat, nyugtatókat. A lefoglalt gyógyszerek közül csak néhány ezer volt hamis, a többi, eredeti gyógyszert vagy más országokba akarták csempészni, vagy interneten eladni azokat.

Magyarországon az 5 napig tartó razzia során, az európai adatokkal ellentétben főleg doppingszereket foglaltak le, de nálunk is volt példa nagy mennyiségben a metamfetamin előállítására alkalmas szerekre is.

(Borítókép: Az Európai Unió rendőrségi együttműködést koordináló ügynöksége az Europol 2019. július 9-én közreadott felvételén az olasz csendőrség lefoglalt teljesítményfokozókat és hamisított gyógyszereket mutat be sajtótájékoztatón. / Fotó: MTI/EPA/Europol)

Rovatok