Index Vakbarát Hírportál

Athén kitoloncolási központokat létesít a menekülttáborok helyett

2020. január 23., csütörtök 13:40

A görög szigeteken lakók tiltakozásának hatására az athéni kormány úgy döntött, hogy 2020 nyaráig bezárja a Leszbosz szigetén található móriai regisztrációs központot, valamint további négy tábort Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén, írja az MTI. 

A táborokat kitoloncolási központok váltanák fel, amelyek zárt létesítményekként üzemelnének. A menedékjogi eljárást felgyorsítják, ígérte Notisz Mitarakisz bevándorlási miniszter csütörtökön az ERT állami tévécsatornának nyilatkozva. Azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasítják, a 2016-os uniós-török menekültügyi egyezmény értelmében visszaküldik Törökországba.

„Megvárjuk, mi valósul meg ebből” – mondta ugyanakkor a számoszi Vati polgármestere, Jorgosz Stancosz. Stancosz emlékeztetett: az athéni kormány már 2019 őszén is bejelentette a táborok bezárását, de eddig semmi sem történt. Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb bevándorlók érkeznek Törökországból.

Szerdán több ezer szigetlakó vonult utcára a helyzet ellen tiltakozva. Azt követelték a kormánytól, hogy a regisztrációt követően szállítsák át a migránsokat a görög szárazföldre, és osszák szét őket az Európai Unió tagállamai között. Aznap a hivatalok és az üzletek is zárva maradtak. Korábban kisebb incidensek is kialakultak a Görögországban élők és a bevándorlók között, novemberben pedig azzal vádolta meg Ankara Athént, hogy több tízezer embert toloncolt vissza illegálisan Törökországba úgy, hogy lehetőségük sem volt beadni a menedékjog iránti kérelmüket.

Emberi jogi szervezetek évek óta hangoztatják, hogy a görög hatóságok rendszerszerűen toloncolnak vissza Törökországba embereket illegálisan, menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül, azonban a Görögország vitatja a török fél vádjait, valamint az EU migrációkezelő programját is több alkalommal kritizálták.

(Borítókép: Az illegális bevándorlók táborainak bezárását követelik a tiltakozók a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Mitílíni helyhatósága előtt 2020. január 22-én / Fotó: Aggelosz Barai / MTI)

Rovatok