Index Vakbarát Hírportál

Levágták Greta Thunberg fekete aktivistáját fehér társai mellől egy képen

2020. január 25., szombat 21:15 | aznap frissítve

Levágott egy csoportképről egy ugandai klímaaktivistát az AP hírügynökség, így a képen csak fehér társai látszottak, írja a CNN

Az aktivistacsoport egy fiataloknak szóló tudományos eseményről tartott sajtótájékoztatót a svájci Davosban, erről pedig csoportképet készítettek. Azonban míg Greta Thunberg, Isabelle Axelsson, Luisa Neubauer és Loukina Tille látszódott az eredeti képen, addig az ugandai Vanessa Nakate nem.

„Először fordult elő az életemben, hogy megértettem a rasszizmus fogalmát. Látom a fotókat, és tisztán látom, hogyan lettem levágva róluk” – mondta Nakate egy neten közzétett videóban. A hírügynökségnek pedig be is szólt Twitteren: „Miért vettetek le a képről? Én is a csoport része voltam!”

Nincs igaza azoknak, akik szerint a csoport közepére kellett volna állnom! Vagy egy afrikai aktivista csakis a kép közepére állhat, nehogy levágják róla?

A képen szintén szereplő Greta Thunberg teljesen elfogadhatatlannak nevezte az esetet. Azóta a hírügynökség lecserélte a cikkükben szereplő képet egy olyanra, amin Nakate is látszik, illetve közleményt is kiadtak az eset miatt:

Sajnáljuk, hogy egy olyan fotót tettünk közzé ma reggel, amiről le lett vágva Vanessa Nakate ugandai klímaaktivista, az egyetlen színes bőrű a képen. Hírközlőként nagyon fontos számunkra, hogy pontos képet adjunk a világról. Úgy képezzük újságíróinkat, hogy érzékenyek legyenek a befogadás és a kihagyás kérdéseire.

Mint írták, újságírójuk szoros határidő alatt dolgozott, a képet pedig azért vágta meg így, mert zavaró volt a háttérben az épület látványa. Az AP újságírói belső ügyükként kezelik az esetet, és tanulni fognak a hibából – zárul a közlemény. 

Rovatok