Index Vakbarát Hírportál

Az Interpol nem körözi Evo Moralest

2020. január 31., péntek 06:51

Az Interpol elutasította Bolívia kérelmét, hogy nemzetközi körözést adjanak ki a hazájában terrorizmussal vádolt Evo Morales volt elnök ellen, idézte az MTI Juan Lanchipa bolíviai főügyészt.

Választ várunk az Interpoltól, hogy pontosan milyen indokkal utasították el kérésünket

– mondta. Valószínűleg új kérelmet nyújtanak be a nemzetközi rendőri szervezetnek.

Arturo Murillo belügyminiszter novemberben kezdeményezte, hogy terrorizmus gyanújával indítsanak büntetőeljárást Moralesszel szemben. Murillo szerint az új bolíviai hatóságok kezébe került egy felvétel, amelyen egy hívének tanácsokat ad, miként szigeteljék el La Pazt. A volt elnök támogatói ugyanis Morales lemondását követően fontos bolíviai nagyvárosokba vezető útvonalakat torlaszoltak el, és ezeket a településeket légi úton kellett ellátni élelmiszerrel. Murillo szerint Morales ezzel terrorista és az emberiesség elleni bűncselekményeket követett el.

Bolívia decemberben letartóztatási parancsot adott ki az időközben Argentínába menekült Evo Moralesszel szemben lázadásra való felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt. Január 8-án pedig az Interpolhoz fordult, hogy a szervezet nemzetközi körözést adjon ki.

Morales novemberben kényszerült lemondani, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

Az Unitel bolíviai televízió szerint a La Paz-i vezetés engedélyt adott a Morales-kormány mexikói nagykövetségre menekült két egykori tagjának, César Navarro volt bányászati miniszternek és Pedro Dorado, mezőgazdasági fejlesztésért felelős volt miniszter-helyettesnek az ország elhagyására. Navarro és Dorado jelenleg a La Paz-i mexikói nagykövet rezidenciáján tartózkodik. Az új bolíviai vezetés biztosította számukra, hogy szabadon távozhatnak a számukra menedéket nyújtó Mexikóba.

Rovatok