Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban már egy város is egyeurós házakat kínálgat

2020. január 31., péntek 18:53 | aznap frissítve

Az elmúlt években Olaszországban több önkormányzat is kísérletezett azzal, hogy jelképes összegért, egy euróért vagy egy dollárért osztogatott ingatlanokkal állítsa meg a település elnéptelenedését, és hasznosítsa üresen maradt ingatlanait. Többnyire nehezen megközelíthető, kisebb hegyi városkák fordultak ehhez az eszközhöz, mint a Szardínia szigetén lévő Ollali vagy a szicíliai Cammarata.

Most azonban egy nagyváros is egy euróért osztogatna lakóházakat: a pugliai Taranto. Hogy ez a város miért van speciális helyzetben, és miért nincs könnyű dolga annak, aki esetleg élne ezzel a lehetőséggel, arról részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Taranto egyébként egyáltalán nem készül elnéptelenedni, viszont szigeten fekvő óvárosa, a Borgo antico évtizedek óta drámai állapotban van, a történelmi épületek jelentős része üres és romos. Francesca Viggiano, Taranto örökségvédelmi tanácsnoka a CNN hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokat hirdetik meg ingyenesen, azzal a feltétellel, hogy a jelentkezőknek el kell végezniük a sokszor évtizedek óta elmaradt, és a műemlékvédelmi kötöttségek miatt jelentős összegekbe kerülő felújítást. Első körben 15 épületet hirdetnek meg, jelentkezni a következő hetekben lehet majd az ingatlanokra.

Van egy jelentős kikötőnk, és ma már a tengeri kirándulóhajók is visszatértek, vagyis egy nagy átalakulás kellős közepén járunk, ami mindent felölel, a befektetéseket és az idegenforgalmat is. Új életre keltjük a várost

– magyarázta Viggiano, aki szerint az egyeurós ingatlanok csak egyik elemét képezik egy átfogó revitalizációnak.

Rovatok