Index Vakbarát Hírportál

Kettétört egy gép az isztambuli reptéren

2020. február 5., szerda 16:49 | négy éve frissítve

Túlfutott egy utasszállító gép a kifutópályán az isztambuli Sabiha Gökcen reptéren, a gép törzse a baleset következtében két darabra tört.

- írja az AFP (egyelőre) Twitterén. A Boeing 737-es gép a török Pegasus Air légitársaság flottájához tartozott, és Törökország harmadik legnagyobb városából, az Égei-tenger partján fekvő 4,3 milliós Izmirből érkezett összesen 177 emberrel a fedélzetén.

A török közlekedésügyi-miniszter első tájékoztatása szerint senki nem halt meg a balesetben. Azóta kiderült a hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint, hogy

a balesetben egy ember meghalt, csaknem százhatvanan pedig megsérültek.

A repülő nem az utóbbi évek katasztrófáiért felelős 737 MAX altípusba tartozott, hanem 737-800-as volt. A balesetet a miniszter szerint "túlságosan kemény landolás" okozta, a gép törzse ki is gyulladt, de a lángokat gyorsan eloltották. A sebesültek száma így is egyre nő, legutóbb már 120 sérültről beszéltek a hatóságok - bár ők nagy többségükben csak enyhébb sérüléseket szenvedtek, és saját lábukon hagyták el a roncsokat. Megsérült továbbá öt rendőr is, akiket akkor ért közlekedési baleset, amikor a helyszínre igyekeztek.

A balesetről készült telefonos felvételeken egyébként látszik, ahogy repülőgép törzsén tátongó lyukakon emberek másznak ki, de pániknak, sietségnek nyoma sincs.

Ahogy arról részletesen írtunk, két éve, 2018 január 13-án a Pegasus Airlines Ankarából érkező gépe a trabzoni reptéren közvetlenül landolás után kicsúszott a futópályáról, és csak azért nem csúszott a tengerbe, mert a törzs fennakadt a sziklás magasparton. A hatfős személyzet és a 162 utas akkor is csak a véletlennek köszönhette életbenmaradását.

(Borítókép: A balesetet szenvedett repülőgép az isztambuli repülőtéren 2020. február 5-én. Fotó: Muhammed Demir / AFP)

Rovatok