Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt újabb 3700 fertőzést jelentettek Kínából

2020. február 6., csütörtök 06:32

Egyetlen nap alatt 3700 újabb fertőzést jelentettek Kínából. Az ország középső tartományából indult koronavírus-járványnak csütörtökre 560 halálos áldozata van – ebből két esetet külföldön regisztráltak. Mindkét esetben a járvány központjában, Hupej tartományban járt kínairól van szó. A vírus eddig 28 ezer embert fertőzött meg, Kína minden tartományából jelentettek esetet. Világszerte 25 országban 250 fertőzöttet tartanak nyilván – írta a CNN.

Bár a tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel járó vírus halálozási rátája csökkent, a fertőzés egyelőre terjed. Az egészségügyi nehézségeken túl gondot okoz a világgazdaságnak is.

Repülőgép-társaságok tucatjai függesztették fel kínai járataikat – többen március végéig –, de akadozhat a globális áruszállítás is. A forgalom 80 százalékát hajóval bonyolítják le, ám a világ legnagyobb teherkikötői Kínában vannak, ahol a leállások miatt nem működhetnek a megszokott rendben.

A Kínából érkező hajók pedig a célállomásokon állnak karanténban.

Kínában február 9-ig biztosan zárva tartja boltjait az Apple, több éttermi, kávézói hálózat, és a forgalom jelentős visszaesésétől tartanak a nagyobb áruházak, sportszergyártók. A Nike arról számolt be, hogy eladásainak 18 százalékát Kínában bonyolítja le, ám boltjai nagy részét bezárta, hasonlóan az Adidashoz.

A hongkongi orvosok sztrájkolnak

Ahogy korábban megígérték, figyelmeztető sztrájkba kezdtek Hongkong egészségügyi dolgozói, ahol a közelmúltban szakszervezetük is megalakult. A járvány veszélyének kitett dolgozók azt követelik, hogy lényegében zárják le a határt Kína, és a hivatalosan az országhoz tartozó, de széles autonómiát élvező 7 milliós város között. A sztrájk nem teljes munkabeszüntetést jelent – ez ebben az ágazatban lehetetlen –, de igyekeznek munkájukat az alapellátásra korlátozni.

A napokban nyolc újabb esetet jelentettek a városban: egy turistacsoport tagjait, akik egy utasszállító hajóval érkeztek. Az utasszállító jelenleg már Japánban van karanténban. Összesen húsz – korábban csak tíz – utason mutatták ki a fertőzés jeleit. Mindannyian 50-80 év közöttiek, őket kórházba szállították, de egyelőre állapotuk nem súlyos. Japánban a húsz utason túl további 25 fertőzést tartanak nyilván. A hajón újabb megfertőződésről egyelőre nem érkezett hír, a személyzetben se mutatták ki a vírust.

Mégis kimutatták viszont abban az újszülöttben, aki egy fertőzött anyától született Kínában, január 13-án. A babán a tünetek 16 nappal később jelentkeztek. 

Rovatok