Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy orosz repülőnek az izraeli légicsapások miatt

2020. február 7., péntek 11:34

Izraeli légitámadás miatt kényszerleszállást kellet végrehajtania egy orosz civil repülőnek Szíriában – írja a Guardian. A damaszkuszi légi irányítás helyi idő szerint csütörtök hajnali 2 óra körül a Khmeimim légi támaszpontra irányította a gépet, ami orosz fennhatóság alatt áll. Az Airbus-230-as típusú gépen 172 utas tartózkodott.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a szír légvédelem majdnem eltalálta a gépet, miközben megpróbáltak védekezni az (oroszok szerint) izraeli támadás ellen. Az orosz állami RIA értesülései szerint az F16-os vadászgépek 8 rakétát lőttek ki Damaszkusz felé anélkül, hogy beléptek volna Szíria légterébe. Az orosz védelmi minisztérium elítélte a történteket, és azt mondták, hogy ez egy gyakran használt izraeli taktika, hogy légitámadások során civil gépeket használnak pajzsként.

2018-ban a szír légvédelem véletlenül lelőtt egy orosz felderítő repülőt, miközben egy hasonló támadás ellen próbáltak védekezni. A legénység mind a 15 tagja meghalt. Oroszország az incidensért Izraelt teszi felelőssé.

A csütörtöki támadásnak Al Kishwat, Marj al-Sultant és egy híd volt a célpontja, mind Damaszkusz közeli célpontok. A Szír Emberi Jogi Megfigyelő szerint a támadásban legalább 23 szír és iráni katona vesztette életét, és meg nem erősített források szerint a Mezzeh légi támaszpont parancsnoka is meghalt. A szír állami média 8 sérültről és nulla halottról számolt be.

Rovatok