Index Vakbarát Hírportál

Európai értékekért felelős biztos: Ez nem reform, hanem rombolás

2020. február 8., szombat 14:58

Vera Jourová, az európai értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos bírálta egy interjújában a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosításokat, és az unió támogatásának csökkentésével fenyegette meg Varsót. Andrzej Duda lengyel elnök kedden írta alá a jogszabálymódosításokat.

„Ez nem reform, hanem rombolás.” A bírókinevezéseket kritizáló bírák megbüntetése a most végrehajtott módosítások alapján „nem pusztán célzott beavatkozás néhány fekete báránnyal szemben, hanem egyenesen bombázás” – jelentette ki Jourová a Der Spiegel német lapban megjelent interjúban.

A biztos olyan veszélyről beszélt, amely szerinte visszafordíthatatlan kárt okozhat Lengyelországban. Hozzátette: támogatja azokat a javaslatokat, miszerint az uniós támogatásokat szorosabban kössék a jogállamisági értékek betartásához az egyes tagállamokban.

„Az uniós költségvetésből csak olyan ország számára juthat támogatás, amelyben független bíróságok elé lehet vinni, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a támogatást nem szabályosan használták fel.”

A törvénymódosításokat mindvégig bírálta a lengyel ellenzék, az európai szervek pedig szorgalmazták, hogy a lengyel parlament ne fogadja el azokat, írja az MTI. Az Európai Bizottság január 24-én az unió bíróságához fordult azzal a kéréssel, hogy függessze fel a lengyel törvénymódosítások végrehajtását. Jourová a múlt héten Lengyelországban járt az ügyben, és a tárgyalásait követő nyilatkozatok szerint a felek a párbeszéd folytatásában egyeztek meg.

Rovatok