Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates 200 milliárd forintért vett hidrogénhajtású jachtot

2020. február 9., vasárnap 13:23

Frissítés: A hajót tervező Sinot a BBC megkeresésére cáfolta a híreket, azt állítják, hogy sem Gatesnek, sem a képviselőjének nem adtak el hajót, ami egyébként is még mindössze egy koncepció, nem egy kész termék. 

Bill Gates a világon elsőként vásárolt hidrogénhajtású jachtot, potom 500 millió fontért, azaz körülbelül 200 milliárd forintért, írja a Telegraph.

A környezetbarát jachtot egy holland szuperjacht készítő cége, a Feadship építi, és egészen 2024-ig nem száll vízre.

A hajó 112 méter hosszú lesz, lesz rajta edzőterem, jógastúdió, szépségszalon, masszázsszoba és medence is. Sebessége elérheti a tizenhét csomót, és legalább 3700 mérföldet (körülbelül hatezer kilométert) is meg tud tenni, mielőtt újratöltenék hidrogénnel. 

Bill Gates, a Microsoft alapítója évek óta az első vagy a második helyen áll a leggazdagabb emberek listáján. Gates rengeteg szervezetet támogatott már, amelyek között volt például az eddigieknél kíméletesebb fogamzásgátlót kifejlesztő kutatócsoport. Korábban optimistán nyilatkozott az AIDS elleni harc esélyeiről, többször is kijelentette, hogy 2030-ra meglehet a kór elleni gyógyszer. Ezenkívül ürülékből kivont vízzel akarja megoldani a krónikus vízproblémákat, és százezer csirkével próbálja fellendíteni az állattartást. Feleségével közös alapítványa dollármilliárdokat fordított jótékony célokra.

Emellett egy olyan startupot is támogat, ami  áttörést hozhat a napenergia felhasználásában : 1000 Celsius-fokra tudnak felhevítem egy napkemencét.  Mesterséges intelligenciával irányítanak tükröket, hogy egyetlen pontban koncentrálják az energiát, így tudják szélsőségesen magas hőmérséklete felhevíteni a napkemencét. Ezzel a módszerrel a világ legnagyobb szennyezői válhatnak tisztábbá, olyan iparágak, mint a beton, az acél- és az üveggyártás.

Leutoljára pedig 100 millió dollárt adott a kínai koronavírus elleni harcra

Rovatok