Index Vakbarát Hírportál

Kész koalícióba lépni az ír Sinn Féin párt a választások után

2020. február 9., vasárnap 18:51 | aznap frissítve

A Sinn Féin kész belépni az új kormányba – jelentette ki vasárnap Mary Lou McDonald, az ír baloldali nacionalista tömörülés vezetője az MTI tudósítása szerint. 

A párt vezetője szerint nem lenne demokratikus, ha kizárnák a kormányalakítási tárgyalásokból, miután a parlamenti választásokon patthelyzet alakult ki: az eddig kormányzó Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett.

A jobbközép irányzatú Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, vagyis azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt. Eddig a két jobbközép párt uralta az ír belpolitikát az ország függetlenségének egy évszázaddal ezelőtti elnyerése óta.

Nem fogadom el a kizárásunkat, vagy a kizárásunkról szóló kijelentéseket. A párt a választók egyharmadának a támogatását élvezi. Ez alapvetően antidemokratikus lenne

– mondta McDonald a sajtónak Dublinban.

A Fianna Fáil és a Fine Gael is kizárta a koalíciót a Sinn Féinnel, de most nagy nyomás alá kerültek, hogy ettől visszatáncoljanak – mondta Jonathan Evershed, a Cork egyetem kutatója. A kapott adatok alapján nincs mód olyan kormányra, amely nem működik együtt a Sinn Féinnel ilyen vagy olyan módon – tette hozzá.

A választások hivatalos végeredménye kedden várható.

Rovatok