Index Vakbarát Hírportál

Aláírta a Dunaferr az új bérmegállapodást

2020. február 14., péntek 16:58 | aznap frissítve

Aláírta a cégvezetés és a szakszervezetek a Dunaferr Zrt. 2020-as bérmegállapodását – közölte az MTI.

Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke korrektnek és mindkét fél szempontjából előnyösnek minősítette a megállapodást, amely éves szinten, átlagosan 5,8 százalékos bérfejlesztést tartalmaz. A Dunaferr közleménye szerint a béremelés mértéke szerényebb az elmúlt két évben végrehajtott, átlagosan közel 34 százalékos emelésnél, de a munkavállalók megértették, hogy az acélipari válság őket is érinti.

A társaság tavaly még olyan súlyosnak ítélte a helyzetet, hogy úgy volt, leépítés lesz. Akkor 350 dolgozót akartak elküldeni, de nem sokkal később visszavonták a létszámcsökkentést. Ez annak árán valósulhatott meg, hogy a kölcsönzött munkavállalókat bocsátottak el, illetve megváltak a nyugdíj mellett vagy megbízással foglalkoztatott dolgozóktól.

Szerdán jelentették be, hogy béremelésről tárgyalnak a szakszervezettel. A megállapodást pénteken írták alá. Eszerint május elsejétől 3,4 százalékos béremelést kap alanyi jogon az összes dolgozó, júliustól pedig újabb 6,8 százalékos bérfejlesztés jön (ezt már nem mindenki kapja meg). A béren felüli juttatások is emelkednek júliustól.

A Dunaferr közölte: az acélpiacon érzékelhető pozitív körülmények ellenére nehéz időszak előtt áll az iparág, ezért most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy felfuttassák a termelést, és kihasználják a javuló piaci lehetőségeket.

A társaságcsoport a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul hozzá ahhoz Dunaújvárosban és térségében.

Rovatok