Index Vakbarát Hírportál

Macron: Hagyjuk abba a dacoskodást az oroszokkal!

2020. február 15., szombat 12:25

Eredménytelenek az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt kivetett európai uniós szankciók – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. Nem a szankciókat ellenzi, de be kell látni, hogy azok mindkét félnek csak ártanak. Változtatni kell az Oroszországgal szembeni „dacoskodással”, amely „a hatékonyságot teljességgel nélkülöző rendszer” – mondta Macron az MTI tudósítása szerint.

Marcon szerint „egyre kevesebbet beszélünk egymással, a konfliktusok viszont sokasodnak, és képtelenek vagyunk megoldani őket”. Mivel senki sem akar közvetlenül konfrontálódni Moszkvával, a jelenlegi megoldások pedig eredménytelenek, fordulatra van szükség, újra kell indítani a stratégiai párbeszédet.

Ez az oroszok érdeke is, mert Macron szerint a „demográfiailag hanyatló”, csupán középhatalmi pozíciót megengedő hazai össztermékkel rendelkező Oroszország egyedül nem tud helytállni a világban, Kína hegemóniáját pedig nem fogja elfogadni. Viszont partnerre találhat az EU-ban, ezért úgy kell alakítani a folyamatokat, hogy az európai közösség „stratégiai opció” lehessen Moszkva számára.

A francia elnök arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok egyre inkább visszahúzódik a világpolitikából és átértékeli kapcsolatait Európával, ami a Nyugat gyengülésével jár. Ezt a folyamatot az EU megerősítésével kell ellensúlyozni.

Meg kell erősíteni az unió önállóságát, szuverenitását, korszerűbb, hatékonyabb döntéshozatali rendszerre kell áttérni és közös válaszokat kell adni azokra a kihívásokra, amelyekkel a tagállamok egyedül nem tudnak megbirkózni. Ezek között említette a technológiai változásokat, a biztonság- és védelempolitika területét, a migráció ügyét és a klímaváltozást.

Rovatok