Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a párt, akik nyilvánosságra hozták Macron polgármesterjelöltjének intim fotóit

2020. február 16., vasárnap 07:48

Frissítés: A francia rendőrség őrizetbe vette annak a Frannciaországban élő oros művésznek a barátnőjét is, aki szexuális tartalmú felvételeket közölt Benjamin  Griveaux-ról, Emmanuel Macron francia elnök pártjának párizsi polgármesterjelöltjéről. A gyanú szerint a 27 éves nő volt a felvétel címzettje, akit most magánélet megsértésének gyanúja és az érintett hozzájárulása nélkül róla készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt állították elő szombat este. Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év szabadságvesztéssel sújtható - írta az MTI.  

Pjotr Pavlenszkijt, a felvételeket közlő, Franciaországban élő orosz művészt szombat este eredetileg egy másik ügyben, egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakos cselekménnyel összefüggésben kérdezték ki, de vasárnap a szexvideó miatt kiterjesztették ellene az eljárást. Korábban a vádhatóság azt közölte, hogy Pjotr Pavlenszkij őrizetbe vételének és kihallgatásának nincs köze az általa kirobbantott politikai sszexbotrányhoz, hanem egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakcselekménnyel összefüggésben kérdezték ki.

Griveaux pénteken lépett vissza a jelöltségtől, miután a felvételek nyilvánosságra kerültek. 

Pavlenszkij hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyekből az derült ki, hogy Griveaux a péniszéről készült fényképeket küldött egy nőnek, aki nem a felesége. Ezt maga Griveaux sem vitatta.

A hatóságok szombati tájékoztatása szerint feljelentést tett magánszférájának megsértése miatt, és ezért vizsgálat is indult. Az úgynevezett "bosszúpornó", vagyis az érintett hozzájárulása nélkül róla készült pornográf felvételek közzététele bűncselekmény Franciaországban, amelyért 60 ezer eurós pénzbüntetés és két év börtön is kiszabható.

Pavlenszkij performanszaival vált ismertté. A Pussy Riot nevű punkzenekar tagjainak bebörtönzése ellen tiltakozva 2012-ben bevarrta a saját száját. Egyszer a földhöz szögelte a herezacskóját a moszkvai Vörös téren. Egy évvel később a pszichiátriai visszaélések elleni tiltakozásul konyhakéssel levágta az egyik fülcimpáját, miközben a hírhedt moszkvai pszichiátriai intézet, a Szerbszkij Központ tetején ült meztelenül. Felgyújtotta az orosz állambiztonsági hivatal épületének főbejáratát, majd ezt később a francia jegybank épületénél is "előadta". A 35 éves Pavlenszkij tisztában van azzal, hogy "alkotásai" miatt összeütközésbe kerül a törvénnyel, és a megindult eljárásokat is a performansz részének tekinti.

A Griveaux-ról készült felvételek közzétételével a politikus "képmutatására" akarta felhívni a figyelmet, mivel a háromgyerekes férfi a kampányában mindig a család fontosságát hangsúlyozta.

Rovatok