Index Vakbarát Hírportál

Politikusokra és bevándorlókra támadt volna a lefülelt német terrorszervezet

2020. február 16., vasárnap 20:04

Több embert őrizetbe vett a rendőrség Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy szélsőjobboldali terrorszervezet tagjai voltak, írja a dw.com. A rajtaütés során egy házi készítésű sörétes puskát is lefoglaltak a rendőrök. A szervezet tagjai, akik a WhatsApp-on ismerkedtek össze, a Keménymag (der harte Kern) néven hivatkoztak magukra. 

Az ügyészség szerint a csoport polgárháborús hangulatot szeretet volna kirobbantani azáltal, hogy politikusok, bevándorlók és muzulmánok ellen követnek el terrorcselekményeket.

A pénteki rajtütés folyamán 12 embert vettek őrizetbe több szövetségi államban, a szövetségi bíróság vasárnap elrendelte, hogy a gyanúsítottak őrizetben maradjanak a nyomozás idejére. A csoportból 4 embert gyanúsítanak terrorszervezet alapításával, a maradék nyolcat pedig azzal, hogy támogatták őket anyagilag és fegyverekkel. A Welt am Sonntag értesülései szerint a gyanúsítottak a WhatsApp nevű telefonos üzenetküldő alkalmazáson ismerkedtek össze tavaly szeptemberben. A csoportnak feltehetően van egy 13. tagja is, azonban őt még nem sikerült kézre keríteni. 

A Keménymag a nyomozók szerint kapcsolatban állt egy másik, finn jobboldali szélsőséges csoporttal, az Odin katonáival.

Bár még nem tudni túl sok részletet, a német lapok szerint a rajtaütés során egy olyan fegyvert is találtak, amely nagyon hasonlít a tavalyi októberi hallei terrortámadásban használthoz.

Rovatok