Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedték, majd egyből elfogták az aktivistát, aki 2013-ban megsértette a török elnököt

2020. február 18., kedd 13:48

Felmentette kedden egy isztambuli bíróság a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos per mind a 16 vádlottját, köztük Osman Kavala török üzletembert és emberi jogi aktivistát, írta az MTI az NTV török hírtelevízióra hivatkozva.

Kavala volt az egyetlen érintett, aki előzetes letartóztatásban ült, ezért őt a törvényszék szabadlábra is helyezte.

A per hetedik tárgyalását széles nemzetközi figyelem kísérte, miután a hatodik tárgyaláson a bíróság annak ellenére határozott Kavala fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a férfi szabadon engedését írta elő. A EJEB döntése elvileg kötelező Törökországra, amely a tagállama a bíróságot létrehozó, 47 országot tagjai között tudó Európa Tanácsnak.

Kavalát 2017. november 1-e óta tartották előzetes letartóztatásban. Pere – akárcsak társaié – 2019. június 24-én kezdődött meg.

Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013 májusában a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget. A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Recep Tayyip Erdoğan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban.

A megmozdulásokat kegyetlenül elfojtották, és bírósági eljárásokat indítottak a résztvevők ellen.  Erdoğan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig mintegy kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő a 2016. július 15-i puccskísérlet után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. Önmagában a török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.

Frissítés: egy, a 2016-os törökországi katonai puccskísérlettel kapcsolatos nyomozás keretében adott ki kedd este elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség Osman Kavala ellen. Az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva azt írta, az ügyészség "az alkotmányos rend megdöntése kísérletének" gyanújával indokolta lépését.

Az Amnesty International Magyarország pedig ugyanerről azt írja: "pár órával azután, hogy az isztambuli bíróság ejtette a vádakat ellene, és 2,5 év előzetes letartóztatás után szabadon engedte a jogvédő Osman Kavalát, új vádak alapján ismét letartóztatták. Lényegében kifelé menet becsapták előtte a cella ajtaját.

Nem ez az első alkalom, hogy a török hatóságok eljátsszák ezt a cinikus és kegyetlen játékot: korábban az Amnesty törökországi elnökével, Taner Kilicel tették ugyanezt."

Rovatok