Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a német szélsőjobboldali párt a rasszista kifestő miatt

2020. február 20., csütörtök 16:18

Bocsánatot kért szerdán az Alternatíva Németországért (AfD) bevándorlóellenes szélsőjobboldali párt az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli tagszervezet gyerekeknek szóló promóciós anyagai között megjelentetett kifestőkönyv miatt, melynek több rajza is nettó rasszista üzenetet sugall. A kifestőkönyv a tartományi rendőrség szerint felveti a gyűlölet-bűncselekmény gyanúját, és megjelenése óta lényegében az összes politikai párt és egyház elítélte.

Ahogy arról írtunk, az egyik képen egy Észak-Rajna-Vesztfáliára utaló NRW felirat rotyog egy üstben arra utalva, hogy mi történik a régióval a bevándorlók miatt. Van egy kép, amin egy csapat bevándorló burkában meg csontokkal a hajában pancsol egy medencében, felettük egy német felirat látható, aminek a jelentése nagyjából az, hogy "Valahogy csak kibírjuk", és van egy olyan is, melyen török zászlókkal ékített autókból fegyveresek hadonásznak az Iszlám Állam vagy az al-Káida hírhedt erődemonstrácóit imitálva.

Az AfD tartományi parlamenti képviselőcsoportja szerint a

bár a rajzok többsége támadhatatlan és illik a projekt célkitűzéseihez, sajnos van pár olyan rajz, mely nincs rendben, és nyilvánvalóan nem tükrözi a frakció nézeteit.

A frakció vezetője, Markus Wagner kedden még a „művészet és a szatíra szabadsága” elleni támadásnak minősítette a kritikákat, azonban egy nappal később már „hibának” nevezte nyilatkozatát, és leszögezte, hogy „elsietett” volt a kifestőkönyv ilyen formában való megjelentetése.

Észak-Rajna-Vesztfália egyébként 18 milliós lakosságával Németország lengépesebb tartománya, és csaknem félmilliós török származású polgára van, és legalább kétszázezer, Szíriából érkezett embernek ad otthont. A bevándorlók miatti konfliktusok a szélsőjobboldal megerősödését eredményezték, az AfD a legutóbbi, 2017-es (tehát már a menekültválság utáni) választáson a szavazatok 7,4 százalékával 16 mandátumot szerzett a 199 fős tartományi törvényhozásban.

(Deutsche Welle)

Rovatok