Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indított az olasz csendőrség a lombardiai kórház ellen, ahol az első koronavírusos beteget ellenőrizték

2020. február 26., szerda 13:27

A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli déli sajtótájékoztatója szerint 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma Olaszországban.  A legújabb áldozat az Emilia-Romagna tartományban halt meg, de 69 éves férfi a szomszédos lombardiai gócpontról származott.

Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban hunyt el, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. A Kínában felbukkant vírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-t.

Lombardiában már hat kiskorú beteget is számon tartanak, a betegek között ők az első gyerekek, állapotuk nem súlyos.

Giuseppe Conte korábban a fertőzés terjedésének egyik kiindulópontjaként a vesztegzár lombardiai térségében található Codogno kórházát jelölte meg, ahol a miniszterelnök szerint az első koronavírus-tünetekkel jelentkező betegeket nem ellenőrizték időben.

Lombardia kormányzója cáfolta és elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a kórházban tiszteletben tartották az előírt protokollt. Ezzel egy időben az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége vizsgálatot indított Codogno kórházában.

A Vatikán korábban közölte, hogy Ferenc pápa nem módosítja a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és nem vezetnek be óvintézkedéseket a hívőkkel szemben. Bejelentették viszont, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt a vírus könnyebben terjedhet. A pápa szerdán ismét szolidaritását fejezt ki a járványban megbetegedettekkel.

Rómában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja is egyeztet az olasz hatóságokkal.

Rovatok