Index Vakbarát Hírportál

A mi választóink mindenkit gyűlölnek - mondta büszkén Netanjahu embere egy kiszivárgott felvételen

2020. március 1., vasárnap 12:00

„A gyűlölet az, ami összetartja a táborunkat...valljuk meg, a mi választóink... mindenkit gyűlölnek. Sikerült feltüzelnünk őket. Ezt a tüzet kell fenntartani a győzelemig” - többek között ezeket mondta egy kiszivárgott felvétel szerint az izraeli miniszterelnök korábbi tanácsadója, készülve a március 2-i előrehozott választásokra.

Natan Esel - aki hivatalosan már nem tanácsadója Benjamin Netanjahunak, azonban továbbra is kapcsolatban állnak - lényegében elismerte, hogy a szombaton a Kesel csatornán közölt felvétel valódi. Igaz, állítása szerint csupán kiragadták a kontextusból. Az azonban nem derült ki, milyen kontextus árnyalná a kijelentést, amelynek lényege, hogy a választókban gyűlöletet ébresztve lehet sikerre vinni a Likudot. 

A cinikus a kisebbik baj

Esel kijelentéseitől elhatárolódott Benjamin Netanjahu, közölve, hogy azok számára elfogadhatatlanok, és pártja az izraeli társadalom minden tagjának képviseletére törekszik. A kormányfő ezzel nem csak Esel ultramachiavellisztikusan cinikus szavaira utalhatott, sőt leginkább talán a kiszivárgott felvétel azon részére, amelyben Esel arról beszélt, hogy a Likud választói leginkább azok akik „nem askenáziak” - azaz nem kelet-európai gyökerűek. Maga Esel marokkói zsidó felmenőkkel rendelkezik.

A választások előtt ez a rész sokkal kényelmetlenebbül érhette a korrupciós botrányok ellenér győzelemre esélyes kormányfőt, aki a modern Izrael 72 éves történetének leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke.

Netanjahu annak sem örülhetett, ahogy Esel a kampányban sikeres kulturális és sportminisztert dicsérte, aki egyébként nő: 

Felejtsük most el, hogy ő valójában egy barom, remek munkát végez. feltüzeli a közönséget, és ez működik. Olyan ő, mint a futballista, aki a tömegeknek játszik” 

- mondta Miri Regevről.

Netanjahu elmondta, hogy kifogásait közölte Esellel is, aki bocsánatot kért.

Igaz, erre nyilvánosan nem került sor, sőt Esel alapvetően nem tagadta meg nyilatkozatát, a „nem askenázi” (részben szefárd) zsidók és az askenáziak közötti felosztást illetően. „Szégyenletes, ahogyan az ország fehér elitje viselkedik és azzal milyen károkat okoz az ország keleti származású lakóinak” - idézte a Jerusalem Post Esel, aki szerint a csupán részleges szivárogtatás célja mindössze az, hogy kárt okozzanak a Likudnak.

   

Rovatok