Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Gyilkosság gyanújával nyomoznak a dél-koreai szektavezető ellen

2020. március 1., vasárnap 16:46

Gyilkosság gyanújával kezdeményezett nyomozást a szöuli városvezetés a rendőrségnél, miután a koronavírus dél-koreai terjedésének kezdőpontját jelentő keresztény szekta egyes tagjának nevét nem adta ki vezetőjük, így lehetetlenné válik útját állni a fertőzésnek, ami újabb emberek halálához vezethet.

A szektának tekintett Jézus Sincshondzsi Egyháza  vezetője, Li Mani és 11 tagja ellen indul nyomozás, többek között a fertőzéses betegségek kezelését szabályozó törvény megsértésének vádjával. (A 60 milliós Dél-Korea lakossága körében a 25 százalék a keresztények aránya Ázsiában ez a legnagyobb aránya a Fülöp-szigetek után.)

A lépés reakció lehet arra, hogy egyre ellenségesebb a társadalmi hangulat a 230 ezer tagot számláló szektával szemben, amely igyekszik titkolni a kisegyház tagjainak nevét.

A szektavezető korábban ugyan együttműködést ígért és a tagok neveinek kiadását, ez azonban a jelek szerint nem történt meg minden esetben, így maradtak felderítetlen szálak, amelyeken a fertőzés tovább terjedhet Dél-Koreában, ahol a járvány - a pénteki kétezerről - vasárnapra 3700 embert fertőzött meg és 21 ember életét követelte.

Megfertőződött a magát isteni küldöttnek tartó Li Mani szektavezető is.

A BBC szerint azonban

így is sikerült kikérdezni 230 ezer tagot, akik közül 9 ezren azt állították, érezték magukon a betegség tüneteit.

Márpedig ez a szám jóval magasabb, mint a hivatalosan fertőzöttként nyilvántartottak száma.

A gyanú szerint a szektán belül Deguban, egy közösségi rendezvényen terjedt el a fertőzés, amelyet aztán a tagok vittek az ország több részébe. Ezért is volna rendkívül fontos mindegyikük pontos tartózkodási helyét tudniuk a hatóságoknak. 

  

Rovatok