Index Vakbarát Hírportál

46-ra nőtt az indiai tüntetések halálos áldozatainak száma

2020. március 2., hétfő 12:27

Negyvenhatra nőtt a halálos áldozatok száma azokon a tüntetéseken, amelyek február végén kezdődtek Újdelhiben az indiai állampolgársági törvény módosítása miatt, írja az MTI indiai hivatalos forrásokra hivatkozva. A decemberben elfogadott jogszabályváltozás értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt, vallási üldöztetés miatt elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem. Bírálói emiatt muszlimellenesnek tartják a kormánypárt által kezdeményezett módosítást.

A két oldal egymást vádolja a feszültség szításával. Pénteken Amit Shah belügyminiszter azt mondta: ellenzéki politikusok hazugságokat terjesztenek az állampolgársági törvényről. A hét végén olyan hírek terjedtek, hogy felfegyverkezett csoportok masíroznak Újdelhi több kerületében és házakat gyújtanak fel. A rendőrség felkérésére hindu és muszlim vezetők segítettek megnyugtatni az embereket.

A másik oldalról gyűlöletbeszéddel vádolják a kormányzó Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) több vezetőjét, köztük Kapil Misrát. Misra korábban azt követelte a rendőrségtől, hogy azonnal vessen véget a muszlimok vezette demonstrációknak, különben "ők maguk teszik meg".

Az indiai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, helyt ad a zavargások áldozataihoz köthető panaszoknak. 

Rovatok