Index Vakbarát Hírportál

A Starbucks nem vesz többé olyan kávészemeket, amiket gyerekek válogatnak

2020. március 2., hétfő 17:06 | aznap frissítve

A Starbucksot „mélyen megrendítette” az ültetvényeken dolgozó gyerekmunkásokról szóló hír, és „azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben”, írják közleményükben. 

A Channel 4 Dispatches című műsorában ugyanis összesen 12 kávéültetvényt mutatnak be, hét a Nestlé tulajdonában lévő Nespressóhoz kötődik, öt pedig a Starbuckshoz. Az köti őket össze egymással, hogy mindegyik ültetvényen van gyerekmunka. A készítők szerint volt olyan ültetvény, ahol nagyjából nyolcévesnek tűnő gyerekkel találkoztak, de mindegyik farmon volt 13 évesnél fiatalabb munkás.

A műsor szerint a gyerekek heti 40-48 órában dolgoztak, a hét hat napján, teljesítménybérben, vagyis minél több kávébabot gyűjtöttek, annál több pénzt kaptak, akár 45 kilós zsákokat cipelve gyűjtötték a kávét. A fizetségük kevesebb mint napi 5 font (kb. kétezer forint) volt.

A Starbucks közleményében hozzáteszi, „amennyiben olyan bejelentés érkezik vállalatunkhoz, amelyben azt állítják, hogy az ellátási láncunkban bárhol megsértik az olyan, zéró toleranciával kezelt kérdéseket, mint például a gyermekmunka, azonnal leállítjuk a kérdéses farmokról történő esetleges beszerzést. A felvásárlást egészen addig szüneteltetjük, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy az adott gazdaság teljes mértékben megfelel a szigorú, etikus beszerzési követelményeinknek”.

Azt is írják, évek óta támogatják a gazdákat Guatemalában, de 2020-ban még további lépéseket tesznek, így például gyakrabban kezdeményeznek vizsgálatokat a farmokon, nemcsak Guatemalában, hanem világszerte. Megerősítik az Emergency Relief Fundhoz kötődő vállalásait, ebből pedig a guatemalai gazdák juthatnak támogatáshoz. Emellett közösségi szolgáltatásokat fejlesztenek, és gyerekvédelmi programok elindítását támogatják majd. 

Rovatok