Index Vakbarát Hírportál

Kitart a patthelyzet Izraelben a választások után

2020. március 5., csütörtök 19:55

Egyértelmű döntés helyett ismét patthelyzetet hoztak Izraelben a parlamenti választások a választási bizottság által csütörtökön közzétett végleges eredmények szerint. Izraelben egy éven belül harmadszor tartottak választásokat.

A hétfői szavazás eredményei szerint a Benjámin Netanjahu ügyvivő kormányfő vezette jobboldali-vallásos tömbnek három képviselői hely hiányzik ahhoz a 120 fős törvényhozásban, hogy kormányt tudjon alakítani. A választásokon a Likud, Netanjahu pártja szerezte a legtöbb, 36 képviselői helyet a kneszetben, de a tömbjüknek együtt csak 58 képviselője lesz, írja az MTI. Az exit pollok még ennél kedvezőbb eredményt vetítettek előre Netanjahuéknak.

A második helyen végzett 33 képviselővel a Beni Ganc vezette centrista, ellenzéki Kék-fehér párt. Őket 15 mandátummal az arab pártokból alakult Közös Lista követi, ami az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség tömeges választási kedvét és az izraeli politikában számarányuknak minden eddiginél jobban megfelelő megjelenését jelzi.

Kilenc képviselőt küldhet a parlamentbe a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz párt, hetet az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja, valamint a baloldali egységpárt, míg a telepesek jobboldali Jobbra (Jamína) nevű pártja hat törvényhozóval lesz jelen a kneszetben. A jobboldali-vallásos tömb 58 képviselőjével 55 baloldali, centrista és arab képviselő áll majd szemben, és továbbra is Avigdor Liberman nacionalista jobboldali pártja, az Izrael a Hazánk lehet a mérleg nyelve hét képviselővel.

A végleges eredmények tükrében ismét a politikai patthelyzetről beszélnek a szakértők a helyi televíziókban és rádiókban.

Ezen a Kék-fehér párt egy olyan törvényjavaslattal próbál felülemelkedni, amely megtiltaná, hogy olyan politikus is kormányt alakíthasson, aki ellen vádat emelt az ügyészség.

Csütörtökön Avigdor Liberman pártja is bejelentette, hogy támogatja ezt a törvényt az új képviselők eskütétele után, és ha valóban megszavaznának egy ilyen tartalmú törvényt, akkor Benjámin Netanjahu, aki ellen eljárás folyik, nem alakíthatna kormányt.

Rovatok