Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Nem vitázunk, a kapukat már megnyitottuk

2020. március 6., péntek 14:26

 A török–görög határ „nyitva van-e, vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk” – közölte Recep Tayyip  Erdoğan, útban hazafelé Moszkvából, ahol a szíriai Idlíb tartományban súlyosbodó, a török erők és az Oroszország támogatását élvező szíriai hadsereg közötti konfliktus időleges rendezéséről állapodott meg.

A török elnök szerint azonban ez nem változtat azon, hogy az ország továbbra is szabad utat enged azoknak a menekülteknek, akik Európa felé akarnak menni. Ennek ellenére formálisan továbbra is érvényben van az EU-val 2016-ban tető alá hozott megállapodás, amely szerint az EU pénzzel segíti Törökországot, hogy helyben teremtsen elfogadható feltételeket az Ankara adatai szerint 3,6 millió szíriai menekültnek. 

„A menekültek addig jutnak el, amíg tudnak, mi nem kényszerítjük őket távozásra, saját meggondolásból teszik” – idézte a török elnököt az MTI.

Két tűz között a menekültek

Igaz, eközben maga a török belügyminiszter csütörtökön közölte: visszafordítják azokat a menekülteket, akik elindultak a görög határra, de onnan a görög fél visszariasztotta őket, könnygázt is bevetve.

A TÖRÖK ERŐK EZEKET AZ EMBEREKET FEGYVERREL TOLONCOLJÁK ÚJRA A GÖRÖG HATÁR FELÉ, AKIK ÍGY KÉT TŰZ KÖZÉ SZORULTAK.

De nemcsak a rövid szárazföldi határon, hanem Leszbosz szigetén is rendkívül feszültté vált a helyzet az újabb – bár egyelőre nem a 2015-össel összevethető – menekülthullám és a görög kormány szándéka miatt, amely szerint a jelenleg is 20 ezer menekülttel terhelt szigetre újabb menekülttábort építene.

A szigeten lévő feszültségről itt olvashatja helyszíni riportunkat.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.

A török elnök szerint a görög hatóságok „kegyetlen” fellépése miatt eddig már öt migráns vesztette életét.

Erdoğan elmondta azt is, hogy Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn Ankarában arra kérte őt, hogy vegyen részt Szófiában egy bolgár–görög–török csúcstalálkozón a migráció kérdésével kapcsolatosan. A török államfő emlékeztetett: aznap két migráns halt meg a görög–török határon zajló atrocitásokban, és bár nagyon győzködték, ő visszamondta a Szófiába tervezett találkozót.

Ezeknek a politikusoknak tudniuk kéne, hogy az emberi élet nem ennyire olcsó

– vélte Erdoğan.

A török elnök nehezményezte, hogy az Európai Unió pillanatok alatt összesen 700 millió eurós segítségről biztosította Görögországot, miközben Angela Merkel német kancellár neki 25 millió eurót ajánlott fel a szíriai Idlíb tartományban kialakult humanitárius helyzet rendezésére, de „sajnos még arról sincs semmi hír”.

Erdoğan arról is beszélt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is „tett néhány ígéretet”. „Hogy ezekből lesz-e valami, nem tudom.”

Rovatok