Index Vakbarát Hírportál

Nőket és gyerekeket öltek meg az emlékünnepségre támadók Kabulban

2020. március 6., péntek 13:30

Legalább 27 ember meghalt, 55 megsebesült, a pénteki kabuli emlékünnepség elleni támadásban - közölte az MTI. Az afganisztáni belügyminisztérium szóvivője szerint a biztonsági erők és a támadók közötti összecsapások még mindig tartanak.

A támadók egy épülőfélben lévő épületben sáncolták el magukat. Az áldozatok között - akik mind civilek - nők és gyerekek is vannak a szóvivő szerint.

Robbanás történt és lövések dördültek pénteken Kabulban egy politikai gyűlésen, amelyen több afgán vezető is részt vett, közöttük Abdulla Abdulla korábbi elnökjelölt, miniszterelnök. Minden részt vevő afgán vezető sértetlen maradt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki követte el a támadást, amelynek során először egy robbanás történt - rakéta csapódhatott be a közelben -, majd

a támadók lőni kezdtek a részvevőkre a félig kész épületből.

A tálibok nem vállalták

Hírügynökségekkel a tálibok szóvivője közölte, hogy nem ők követték el a támadást. Elképzelhető azonban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, ugyanis ez egy olyan megemlékezés volt, amelyet már több éve megrendeznek, és tavaly az ünnepség ellen támadást követett el az Iszlám Állam.

A gyűlésen a hazara nemzetiségű síita kisebbség egy néhai politikai vezetőjére, Abdul Ali Mazarira emlékeztek, akit 1995-ben öltek meg a tálibok, és aki 2016-ban megkapta a "nemzeti egység mártírja" címet.

A táliboknak valóban nem érdekük most egy ilyen súlyos támadás,

mert a múlt héten megállapodtak az Egyesült Államokkal, amely alapján megindulhat a tárgyalás az országot egykor egészen, jelenleg csak tizedében ellenőrző radikális iszlamisták és a kabuli kormány között, lezárandó a 18 éve tartó polgárháborút. Az Egyesült Államok végleg ki akar vonulni a térségből, ahol a nemzetközi misszió keretében magyar erők is szolgálatot teljesítettek.

Washington már kezdeményezte, hogy a tálibokat vegyék le a nemzetközi terrorista szervezetek listájáról.

Igaz, a kabuli kormány szerint Washington és a tálibok a feje fölött egyezkedtek, így az afgán elnök visszautasította az egyezmény egyik pontját, amely szerint a közvetlen béketárgyalások megkezdése előtt kellene az afganisztáni börtönökből kiengedni ötezer tálib fegyverest. (Ez a tálib foglyok fele.) Cserébe a tálibok ezer túszt engednének el. Asraf Gani ezt csak a béketárgyalások lezárása után tartaná elképzelhetőnek.

Rovatok