Index Vakbarát Hírportál

Az őrök is benne lehettek a modern Németország legnagyobb műkincsrablásában

2020. március 9., hétfő 19:28

A drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárának négy biztonsági őrét vizsgálják a nyomozók a novemberi műkincsrablással kapcsolatban – írja az MTI a drezdai ügyészség bejelentése nyomán.

November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére, és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.  A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.  Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása, amely egymilliárd eurónyi kárt okozott.

Jürgen Schmidt ügyész közölte, hogy az őrök közül ketten szolgálatban voltak abban az időben, amikor november 25-én kora reggel az elkövetők behatoltak a kincstárba. Azzal vádolják őket, hogy nem akadályozták meg a páratlan kincsek elrablását, nem reagáltak a helyzetnek megfelelően.

Két másik biztonsági őrt is vizsgálnak, egyiküket négy nappal a rablás után vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy segítette a rablókat, a múzeum biztonsági rendszeréről, az intézmény elrendezéséről adott át dokumentumokat nekik. Akkor elengedték őt, mert nem találtak egyértelmű bizonyítékot, amikor házkutatást tartottak az otthonában. A nyomozók azonban meg vannak győződve arról, hogy a riasztórendszert megbabrálhatták korábban, hogy segítséget nyújtsanak a rablóknak a betöréshez.

(Borítókép: Helyszínelés a drezdai uralkodói palota előtti elzárt területen 2019. november 25-én. Fotó: Jens Schlueter / Getty Images Hungary)

Rovatok