Index Vakbarát Hírportál

Sorra zárják be az iskolákat Európában

2020. március 11., szerda 22:34

Több európai országban is iskolabezárást rendeltek el szerdán a koronavírus miatt.

Dániában az iskolákat és az egyetemeket is bezárják

Matte Frederiksen dán kormányfő bejelentette, hogy bezárják az iskolákat és az egyetemeket, és fokozatosan hazaküldik a nem létfontosságú feladatokat ellátó állami és önkormányzati dolgozókat a koronavírus-járvány megfékezése céljából.

Dániában 514 diagnosztizált koronavírus-fertőzött volt szerdán, a számuk hétfőtől a tízszeresére nőtt, amit Magnus Heunicke egészségügy-miniszter "az Európában tapasztalt legdrámaibb növekedésnek" nevezett.

Pénteken minden diákot hazaküldenek az iskolákból és az egyetemekről – közölte Matte Frederiksen. Frederiksen sürgette, hogy minden 100 főnél nagyobb részvétellel tartott rendezvényt mondjanak le. Korábban még 1000 fős rendezvények lemondását kérték.

Jövő héttől részlegesen bezárják az iskolákat Ausztriában

Az új típusú koronavírus-járvány miatt jövő héttől részleges iskolabezárásokra kerül sor Ausztriában, egyelőre húsvétig – jelentette be szerda este Sebastian Kurz kancellár.

Következetes és szükséges intézkedésnek nevezte Kurz az iskolák részleges bezárását. A tervek szerint az interneten folytatnák otthonról az oktatást.

A kancellár azt mondta: hétfőtől a felsőbb osztályok számára szünetel az oktatás, így a 14 évnél idősebbek otthon maradhatnak. Szerdától pedig a 14 év alattiaknak sem kell bemenniük, ha a szüleik meg tudják oldani elhelyezésüket. Ellenkező esetben bemehetnek az iskola épületébe, az intézmény biztosítja számukra a felügyeletet – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek lehetőség szerint ne a nagyszüleikhez menjenek, az időseket ugyanis „különösen védeni kell” – szögezte le, és arról is beszélt, hogy az alsóbb osztályokra vonatkozó intézkedések az óvodákat is érintik.

Az érettségi előtt álló diákok esetében külön döntenek majd arról, elhalasztják-e esetlegesen az érettségi vizsga időpontját. Az iskoláskorú gyerekek szülei az oktatási minisztérium ígéretei szerint értesítést kapnak majd a tervezett intézkedésekről.

Ausztriában a szerda reggeli adatok szerint 206-an fertőződtek meg az új koronavírussal. Halálos áldozatról nem tudni.

Lengyelországban is felfüggesztik az iskolai oktatást

A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozása után.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter pedig közölte: a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak.

A kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől két hétig ideiglenesen bezárják az összes bölcsődét, óvodát, általános iskolát. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben már csütörtöktől nem lesz tanítás, egyelőre március 25-ig. A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy elemzések szerint a vírus terjedni fog, ezért óvintézkedésekre van szükség.

Morawiecki azt kérte, hogy az óvodás és általános iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon. Mindazonáltal csütörtökön és pénteken még nyitva lesznek ezek az intézmények azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani kiskorú gyerekeik felügyeletét. Javasolta továbbá, hogy a következő napokban a kiskorú gyerekek csak otthonuk legközelebbi környezetében, nagyobb közösségeken kívül tartózkodjanak, nem érintkezve nagyszüleikkel, mert tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust.

Korábban több országban is döntöttek az iskolabezárásokról, például Csehországban és Bulgáriában. Magyarországon szerdán veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, amely az egyetemek bezárását jelenti, az általános és középiskolákra nem terjed ki az intézkedés itthon.

(Borítókép: Fertőtlenítés egy iskolában Prágában.  Fotó: David W Cerny / Reuters)

Rovatok