Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: az USA egy hónapig felfüggeszt minden beutazást Európából

2020. március 12., csütörtök 05:26

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, jelentette be Donald Trump helyi idő szerint szerda este.

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe. A tiltás szerint azokat az embereket nem engedik be az Egyesült Államokba, akik az érkezést megelőző 14 napban a Schengeni-övezethez tartozó országokban jártak. Ez nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra és a legközelebbi családtagjaikra. 

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust "külföldi" vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok "szórták el a magvát" az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Szerinte az amerikai kormány "életmentő lépéseket" tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. "Most ugyanezt kell tennünk Európával", mondta.

Trump azt is mondta, a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is alacsony kamatú kölcsönökkel, és az állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Trump javasolta az amerikai idősotthonoknak is, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást.

Az előzetes hírekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

Rovatok