Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország és Dánia is lezárja a határait

2020. március 13., péntek 20:15 | aznap frissítve

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést és nem enged be külföldieket az országba - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki tanácskozása után.

Az MTI szerint az intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további egy hónapra. A külföldről hazatérő lengyel állampolgárokat 14 napos karanténba helyezik - mondta Morawiecki.

A lengyel kormányfő azt is bejelentette, hogy szombattól korlátozzák  az üzletközpontok működését, de továbbra is nyitva lesznek az élelmiszerboltok és a patikák. Bezárják viszont a vendéglátóhelyeket. Emellett ötven személyre korlátozzák az egy helyen tartózkodók számát, ami az egyházi rendezvényekre is vonatkozik.

A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. A LOT lengyel állami társaság e kapcsán később közölte: vasárnaptól kezdve tíz napra felfüggeszti az összes, Lengyelországról és Magyarországról induló nemzetközi járatát. A LOT Budapestről New Yorkba, Szöulba, London-City repülőtérre, Varsóba és Krakkóba repül, de a szöuli járatokat már korábban felfüggesztették, a New York-i és londoni járatok a napokban álltak volna le.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Málta is lezárta a határait, ott péntekről kezdődően csak azok utazhatnak be az országba külföldről, akik vállalják, hogy két hetet karanténban töltenek.

Dánia is lezárja az országhatárait, ezt Mette Frederiksen, dán miniszterelnök jelentette be a BBC szerint. 

A dán állampolgárok továbbra is hazatérhetnek, a külföldieknek azonban nyomos, igazolható indokra lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek Dániába. Az intézkedés szombattól várhatóan április 13-áig lesz érvényben.

A dán kormány tájékoztatása szerint a korlátozások nem akadályozzák a gyógyszerek, az élelmiszerek és a nélkülözhetetlen árucikkek szállítását.

 Nyugat-Balkánon már csak Montenegróban nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, a térségben viszont a járvány feltartóztatása érdekében különböző óvintézkedéseket vezettek be: betiltották a tömegrendezvényeket, bizonyos határátkelőket lezártak, bezárták az iskolákat, Montenegró lezárta tengeri kikötőit, Észak-Macedónia pedig veszélyhelyzetet hirdetett az ország egyes részein.

Montenegró lezárta tengeri határát, Észak-Macedónia veszélyhelyzetet hirdetett, Koszovóban is megjelent a vírus

A nyugat-balkáni országok mindegyike igyekszik óvintézkedésekkel megakadályozni vagy lassítani a járvány terjedését - írja az MIT. Péntek estig Szerbiában 35, Bosznia-Hercegovinában 18, Észak-Macedóniában 13 esetet vettek nyilvántartásba. Koszovóban is megjelent a vírus, egy olasz nőnél és egy koszovói férfinál mutatták ki a Covid-19 jelenlétét.

A szerb elnök berlini útját lemondták, Aleksandar Vucic hétfőn videómegbeszélés keretében egyeztet majd Angela Merkel német kancellárral. Lemondták Károly walesi herceg jövő hétre tervezett boszniai látogatását is.

Nyugat-balkáni térségbeli államok vezetői bejelentették: minden potenciális beteget elkülönítenek, a gócpontokból érkező polgáraikat kéthetes karantén alá helyezik, a járvány központi helyeiről érkező külföldi állampolgárokat pedig nem engedik be az országaikba.

Emellett mindenkit arra kértek, hogy ha tehetik, ne utazzanak sehova a következő időszakban.

Rovatok