Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusban halt meg az iráni Szakértői Tanács egyik tagja

2020. március 16., hétfő 10:55

Koronavírus-fertőzés következtében vesztette életét Hashem Bathaie Golpayegani ajatollah, Irán egyik fontos vallási vezetője és a 88 fős Szakértői Tanács egyik tagja, írja a CNN az IRNA állami hírügynökségre hivatkozva. A Szakértői Tanács választja meg Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, és ahhoz is joguk van, hogy visszavonják a megbízatását. Golpayegani szombaton került kórházba Kum városában, halálhírét hétfőn jelentették be.

Számos politikai és vallási vezető is megfertőződött, a frissen megválasztott női politikus, Fatemeh Rahbar az ajatollahhoz hasonlóan életét vesztette a koronavírus-fertőzésben. Irán a legsúlyosabban fertőzött területek egyike, közel 14 000 diagnosztizált koronavírusos beteg van az országban, 724-en pedig már bele is haltak a betegségbe. 

Múlt héten egészségügyi főparancsnokság létrehozására utasította az iráni fegyveres erőket Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfelsőbb vallási és politikai vezetője. Az intézkedés célja, hogy fokozni tudják az erőfeszítéseket a koronavírus-fertőzés terjedésének feltartóztatására. A Mohammad Bakeri iráni vezérkari főnöknek címzett utasítás szerint a hadsereg erőfeszítéseit egy "egészségügyi és orvosi főparancsnokság" keretében kell megszervezni és összehangolni a kormányzattal, különösen az közegészségügyi minisztériummal.

Rovatok