Index Vakbarát Hírportál

A britek már 50 ezer embert teszteltek, közülük majdnem 2000 beteg

2020. március 17., kedd 12:58

A brit kormány arra figyelmeztet, hogy a koronavírus gyorsabban terjed, mint amivel az előzetes számítások kalkuláltak – közölte kedden Sadiq Khan, London polgármestere a CNN tájékoztatása szerint.

Khan a kormány hétfői válságtanácskozására hivatkozva azt is közölte: London, ahol eddig 23-an haltak meg koronavírus miatt, „néhány héttel” az ország többi része előtt jár a népsűrűség és az utazások miatt. 

Mindezért Khan azt javasolja, Boris Johnson kormányfő iránymutatásával összhangban az embereknek kerülniük kell minden nem létfontosságú érintkezést másokkal, valamint le kellene mondaniuk minden nem létfontosságú utazásukat. 

„Dolgozzon otthonról mindenki, aki csak megteheti, és kerüljék el az összes kocsmát, klubot, színházat és más hasonló helyet” – mondta Khan.

A hírek szerint Nagy-Britanniában is szinte lehetetlen kézfertőtlenítőt szerezni: bár készlet van belőle, amint kikerül a boltok polcaira, azonnal elkapkodják mindet - írja a CNN, hozzátéve, a múlt héthez képest mostanra 650%-kal nőtt a kereslet a kézfertőtlenítő, 958%-kal a szappan iránti kereslet.

Az Egyesült Királyságban március 17-i adatok szerint 1950 koronavírusos esetet regisztráltak, ami 407-tel több a hétfői adatoknál. Az országban eddig 69 halálos áldozata volt a vírusnak – 14-gyel nőtt hétfő óta –, összesen pedig már 50 442 embert teszteltek. A brit helyzetről részletesen ebben a cikkben számoltunk be:

Írországban eddig 2 halálesetről számoltak be, és jelenleg 223 esetet tartanak számon, a miniszterelnök szerint ugyanakkor ez a szám március végéig 15 ezerre fog nőni.

A járvány megfékezése érdekében a brit kormány kedd este brit kormány 330 milliárd font (126 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítségről szóló bejelentést tett, amit elsősorban a járvány miatt bajba került üzleti vállalkozásoknak adnának, főként hitelgaranciák formájában. A bejelentést Rishi Sunak brit pénzügyminiszter tette meg.

A segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok