Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt 580 új fertőzött Amerikában, már 5000 beteg és közel 100 halott

2020. március 17., kedd 17:27

Kedden újabb 580 fertőzöttel 5000 fölé nőtt a koronavírusos betegek száma az Egyesült Államokban, közölte a járványügyi hatóság, hozzátéve, hogy már 97-en lettek a vírus áldozatai az országban.

Röviddel ezután tájékoztatót tartott Donald Trump elnök, aki két új kormányzati javaslatot is tett a járvány megfékezésére:

Emellett pedig bejelentette, hogy a jegybankkal közösen már dolgoznak azon, hogy két héten belül közvetlenül a lakossághoz eljuttatott pénzosztásba kezdenek, hogy csökkentsék a járvány gazdaságkárosító hatását – a CNN cikke szerint 1000 dolláros csekkeket osztanának szét.

Trump kitért az általa pár órával korábban, Twitteren bírált New York-i kormányzó, Andrew Cuomo munkájára, visszavonva egyes állításait. Elmondta, hogy Cuomo remek munkát végez az államban a koronavírus-góc kitörésének megfékezésében, és elismeri, hogy az egyes államoknak különböző megoldásokra lesz szükségük a kialakult helyzetben.

Trump és alelnöke, Mike Pence szorgalmazták az építőipari vállalatokat, hogy adományozzák a kórházaknak és az egészségügyi szervezeteknek a koronavírus-járvány ellen védelmet adó maszkjaikat.

Zárásul Trump bizakodását fejezte ki, hogy a vírus megállításával az amerikai gazdaság óriásit ugrik majd előre a mostani, hatalmasnak mondható lejtmenet után.

Floridában betiltották a gyülekezést a tömött strandok miatt

Eközben Floridában betiltották a 10 főnél nagyobb nyilvános találkozókat, jelentette be a kormányzó Ron DeSantis kedden. Ez arra volt válasz, hogy a korábbi, a közösségi gyülekezések ellen szóló ajánlás ellenére tömve voltak a floridai tengerpartok és strandok. Az állami tiltásban az is szerepel, hogy a csoportok között legalább hat láb (mintegy 1,8 méter) távolságnak kell lennie.

A kormányzó a helyi hatóságokra bízza, bezárják-e a strandokat. DeSantis hozzátette, reméli, a keddi tiltások már elégségesek lesznek ahhoz, hogy tömegével gyűljenek össze az emberek járvány idején.

A kormányzó továbbá 30 napra bezáratta a bárokat és éjszakai szórakozóhelyeket, az éttermek pedig maximum 50%-os befogadóképességgel üzemelhetnek, és a vendégeket elszórtan kell elhelyezniük, köztük legalább 6 láb (1,8 méter) távolsággal.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök a március 17-i sajtótájékoztatóján. Fotó:  Jonathan Ernst / Reuters )

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok