Index Vakbarát Hírportál

Százával szöknek a rabok a brazil börtönökből

2020. március 17., kedd 06:33

Négy brazil börtönből szöktek el rabok nagy számban azok után, hogy a hatóságok felfüggesztették az elítéltek kijárási jogait, írja az MTI. A kijárási jogok átmeneti megszüntetésével a koronavírus ellen igyekszik védekezni a brazil kormány, azonban már most több száz, de akár ezer olyan fegyenc lehet, aki megszökött emiatt a börtönökből.

A São Pauló-i hatóságok egyelőre nem tudnak biztos számokat, de az országban már terjed egy videó, amelyen azt látni, hogy egy meg nem nevezett börtönben százával rohannak a rabok az udvaron, majd megpróbálnak átmászni a több méter magas kerítésen.

A hatóságok szerint még a börtönök lezárása alatt történtek a szökések. A kijárási és látogatási tilalmat éppen azért vezették be, mert attól tartottak, hogy az ilyen jogokkal rendelkező 34 ezer rab a börtönön kívül megfertőzödik, és úgy megy vissza a fegyintézménybe, ezzel veszélyeztetve rabtársait. A kijárós rabok Brazíliában évente öt alkalommal hagyhatják el az intézményt egy-egy hétre, ha mondjuk tanulni vagy dolgozni szeretnének.

Brazíliában már több mint 200 fertőzött van, és köztük lehet Jair Bolsonaro brazil elnök is. A legtöbb fertőzöttet éppen São Paulo államban regisztrálták, ahol a rabok elszöktek.

Rovatok