Index Vakbarát Hírportál

Megindultak a talágatások, mekkora veszteséget okoz amerikának a koronavírus

2020. március 19., csütörtök 09:13

24 óra alatt több mint 2700 új regisztrált vírusfertőzést jelentettek az Amerikai Egyesült Államokban, ezzel 9464-re emelkedett a fertőzöttek száma. 108 fő gyógyult meg, és eddig 155 halálos áldozata van a fertőzésnek. Ahogyan egyre súlyosabb a helyzet, úgy váltott az elnök is kommunikációs stratégiát, ami szerint egy láthatatlan ellenség ellen áll háborúban az ország.  

Megindultak az első találgatások a veszteségek kapcsán is, a Ray Dalio a Bridgewater Associates alapítója, befektető, csütörtökön azt mondta, hogy az amerikai cégek vesztesége 4 billió dollár lehet, míg a globális piacon ez a szám 12 billió dollárra is emelkedhet. "Ilyen krízis nem volt még a mi életünkben" - mondta. Kevin Hassett, Trump egykori közgazdásza azt mondta, hogy ha fél évig leáll az élet, annak a hatása legalább olyan lesz, mint a nagy gazdasági világválság. 

A koronavírus terjedése miatt az Egyesült Államok külképviseletei több országban is beszüntetik a vízumkiadást, jelentette be az amerikai külügyminisztérium Washingtonban szerdán este. Arról nem közöltek listát, hogy pontosan melyik országokról van szó, de azt elmondták, hogy a nagykövetségeken és konzulátusokon zavartalanul folyik a munka, csak a nem amerikai állampolgárok számára szünetel a vízumkiadás.  Közben Amerika és Kanada lezárta határait a „nem szükséges” forgalom elől, hogy ezzel is lassítsák a járvány terjedését. 

Ezzel szemben Floridában nem zavarja az embereket a vírus, az összes hivatalos ajánlás ellenére tömegekben sütkéreznek a napon.  San Franciscoban pedig alapvető szükségletű üzletnek nyilvánították, és nyitva maradhatnak a marihuánaboltok

Az Amerikai Egyesült Államok felkészült arra is, hogy akár 18 hónapig is eltarthat a járvány, és több hulláma is lehet. Az egyik  legkritikusabb pontja a vészforgatókönyvnek, hogy legyen megfelelő mennyiségű védőfelszerelés és orvosi eszköz, de az ellátási lánc más területein is hiányokra számítanak. 

A képviselőház két tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje, Mario Diaz-Balart floridai és Ben McAdams utahi képviselőről derült ki, hogy a kongresszus tagjai közül elsőként fertőződtek meg a vírussal. 

De pozitív lett a tesztje Nyugat-Hollywood polgármesterének is. John D’Amico otthonában került karanténba, az állapota nem súlyos, el tudja látni magát. A városházát is bezárták, a dolgozókat hazaküldték. Nyugat-Hollywood Los Angeles megye különálló városa Los Angeles és Beverly Hills között, élénk LMBTQ-életéről és a Sunset Stripről híres. D'Amico mellett a férje is karanténban marad, állapotukat az orvosok folyamatosan felügyelik. 

A törvényhozás ennek ellenére nem áll le az Amerikai Egyesült Államokban, a szenátus 100 milliárd dollárt különített el vírustesztekre, fizetett betegszabadságra és szociális juttatásokra. 

Mexikóban egy ember meghalt, Brazíliában a Szenátus elnöke is fertőzött

Mexikó első koronavírusban elhunyt lakójáról annyit tudni, hogy március elején jelentkeztek nála a tünetek, és úgy tudni cukorbetegségben is szenvedett. 

Brazíliában a szenátus elnöke D avi Alcolumbre a Twitterén jelezte, hogy bár az első tesztje negatív lett, a szerdán meismételt második vírusteszt pozitív eredményt mutatott. Azt mondja jól van, tünetei nincsenek, és továbbra is teljes karanténban marad az otthonában. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Borítókép: Csak néhány ember van a New York-i Times Square-en 2020. március 18-án. Fotó: Noam Galai /Getty Images Hungary

Rovatok